GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Hrvatskoj raste na godišnjoj razini

Nezaposlenost u Hrvatskoj raste na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 22:32
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a o kretanju (ne)zaposlenosti, objava stope registrirane nezaposlenosti potvrdila je očekivani pad u rujnu, na što je prethodno upućivala i statistika HZZ-a, zabilježivši u promatranom mjesecu pad broja nezaposlenih za 3.934 osobe (-2,6%) u odnosu na kolovoz.

Registrirana stopa nezaposlenosti, koja predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo, spustila se na 8,8% pri čemu se broj aktivnog stanovništva spustio za 10.129 osoba (-0,6%) u odnosu na kolovoz, a iznosio je 1.676.151. Završetak glavne turističke sezone rezultirao je već uobičajenim smanjenjem zaposlenih radnika na sezonskim poslovima. Stoga ne iznenađuje i pad broja ukupno zaposlenih koji se u rujnu spustio za 6.195 osoba (-0,4%).

Ipak, na godišnjoj razini nastavila su se negativna kretanja te je rujanska stopa nezaposlenosti za 2,1pb viša nego u istom mjesecu prošle godine. Rast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Uz snažan godišnji rast broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (31,2%) koji je prisutan od travnja, broj aktivnog stanovništva zabilježio je tek blagu godišnju stopu rasta od 0,2%. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 8,9% dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 7,8%.

Promatrajući broj zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, uz ukupni mjesečni rast od 0,1%, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježile su najveći doprinos rastu (1,4% u odnosu na kolovoz). Međutim, na godišnjoj je razini upravo u tim djelatnostima zabilježen najsnažniji pad, od 19,7%. Navedeno ne iznenađuje budući da su to djelatnosti koje generiraju najveći broj sezonskog zapošljavanja, a upravo su one i najpogođenije krizom uzrokovanom pandemijom. S druge strane, ukupan godišnji pad broja zaposlenih u pravnim osobama (-3,5%) ublažen je ponajprije pozitivnim doprinosom u kategoriji informacije i komunikacije s godišnjim rastom od 2,3%.

Unatoč krhkom i usporenom gospodarskom oporavku uz izostanak značajnijeg sezonskog rasta zaposlenih, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19 koje su produžene do kraja godine, a najviše ih koriste mikro i mali poduzetnici.

Posljednje Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta (jučer javno predstavljene) odnose se na mogućnost skraćivanja radnog vremena te povećanje i stupnjevanje postojećih mjera sukladno padu prometa, a primjenjuju se od 1. listopada pa do kraja godine. Kod mjere skraćenog radnog vremena, dosadašnjih 50% povećava se na 70% te se smanjuje potrebna dokumentacija u svrhu jednostavnije provedbe. Maksimalna potpora po radniku podignuta je s 2.000 na 2.800 kuna. S druge strane, uvodi se stupnjevanje potpore sukladno stopi pada prometa (2.000 kuna za pad prometa od najmanje 40% pa do 4.000 kuna za pad prometa od 60% ili više), pri čemu su korisnici potpore oslobođeni plaćanja doprinosa na sve iznose.

Tagovi: nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, Europska komisija, nezaposlenost, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
RACIONALNO
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
KRUŠEVAC - "Ako zatvorimo sve u Srbiji, ne znam od čega ćemo moći bilo šta da platimo", naveo je Vučić.
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
POMOĆ
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
ZAGREB - "Imamo projekcije. Ali sutra kada ćemo komunicirati same mjere, onda ćete čuti zapravo i koliko to financijski iznosi."
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
STAVOVI
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
BERLIN - Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE