GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena

Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2021 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u listopadu je stagnirala u usporedbi s prethodnim mjesecom, na 6,7 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni je kliznula za 0,1 postotni bod, na 7,3 posto.

U oba je područja tako blizu razina iz veljače 2020., prije izbijanja pandemije, kada je u EU iznosila 6,6 posto a u eurozoni 7,4 posto.

Prema procjenama Eurostata, ukupno je u EU u listopadu bez posla bilo 14,312 milijuna građana, od čega 12,045 milijuna u eurozoni.

U odnosu na rujan njihov je broj u EU pao za 77 tisuća, te za 64 tisuće u eurozoni. U usporedbi s listopadom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 1,65 milijuna u EU i za 1,564 milijuna u eurozoni.

Hrvatska u društvu s Latvijom

Španjolska i Grčka i u listopadu su se izdvajale među zemljama EU-a dvoznamenkastim stopama nezaposlenosti, od 14,5 i 12,9 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom pala na 7,0 posto, sa 7,3 posto u rujnu.

To je njezina najniža razina od početka širenja koronavirusne zaraze u ožujku prošle godine, kada je iznosila 6,5 posto. U pretpandemijskoj veljači iznosila je 5,9 posto.

Hrvatska je tako u društvu s Latvijom čija je stopa nezaposlenosti u listopadu iznosila također sedam posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u listopadu, prema Eurostatovim podacima, bilo 125 tisuća građana, šest tisuća manje nego u rujnu. U odnosu na prošlogodišnji listopad njihov je broj smanjen za 29 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u listopadu ponovno je imala Češka, od 2,6 posto. U skupini s najnižim stopama ponovno su Nizozemska, s 2,9 posto, te Poljska i Njemačka sa stopama nezaposlenosti od 3,4 odnosno 3,3 posto.

Daljnji pad nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU kliznula je u listopadu za 0,1 postotni bod, na 15,9 posto, pokazalo je izvješće.

U eurozoni je također iznosila 15,9 posto, kliznuvši 0,2 postotna boda u odnosu na mjesec ranije.

Usporedbe radi, u listopadu lani iznosila je 17,6 posto u EU, te 18,2 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u listopadu ove godine bilo 2,905 milijuna mladih, od čega 2,367 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s rujnom broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU za dvije tisuće i za devet tisuća u u eurozoni.

U usporedbi, pak, s listopadom pandemijske 2020. u oba je područja pao za po 165 tisuća.

Najlošije u Španjolskoj i Grčkoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih u listopadu imale Grčka i Španjolska, od 33,2 i 30,3 posto.

Blizu je i Italija, s 28,2 posto, pokazalo je izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih ima Njemačka, od 6,5 posto. Slijede Nizozemska sa 6,9 posto i Češka sa 7,8 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U razdoblju od srpnja do rujna stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je prema Eurostatovim podacima 20 posto, uz 28 tisuća mladih bez posla, pokazuje najnovije izvješće.

Time se broj nezaposlenih mladih smanjio za osam tisuća u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, pokazuje izvješće Eurostata. U odnosu na prethodna tri mjeseca manji je za sedam tisuća.

Osim Hrvatske, mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih Eurostatu nisu obavezni dostavljati ni Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija.

Tagovi: Nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE