GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena

Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U Europskoj uniji sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u listopadu 7,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U usporedbi s listopadom lani viša je za puni postotni bod.

U eurozoni iznosila je 8,4 posto i bila za 0,1 postotni bod niža u odnosu na revidiranu vrijednost u rujnu. Također je za puni postotni bod viša nego u prošlogodišnjem listopadu.

Ukupno je u listopadu bez posla u Europskoj uniji bilo 16,236 milijuna građana, od čega njih 13,825 milijuna u eurozoni.

Na mjesečnoj razini njihov je broj u EU uvećan za 91 tisuću, a u eurozoni za 86 tisuća.

U odnosu na listopad 2019. godine, porastao je za gotovo 2,2 milijuna u EU, te za gotovo 1,7 milijuna u eurozoni.

Bliže prosjeku EU-a

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u listopadu iznosila osam posto, smanjivši se za 0,2 postotna boda u odnosu na rujan. Time se odmaknula od prosjeka eurozone i kliznula prema razini EU-a.

U listopadu lani iznosila je 6,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Bez posla je u ovogodišnjem listopadu tako bilo ukupno 144 tisuće građana Hrvatske, pet tisuća manje nego u rujnu. U odnosu na listopad 2019. godine njihov je broj porastao za 30 tisuća.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, daleko najveću stopu nezaposlenosti i u listopadu je bilježila Španjolska, od 16,2 posto. Slijede Cipar s 10,5 posto i Litva s 10,4 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, u visini 2,9 odnosno 3,5 posto.

Statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Stagnacija nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u listopadu je u EU iznosila 17,5 posto a u eurozoni 18 posto te bila za 0,1 postotni bod viša nego u rujnu.

U listopadu prošle godine u EU je iznosila 14,9 posto a u eurozoni 15,5 posto.

Bez posla je u EU bilo 3,115 milijuna građana EU-a u dobi do 25 godina, od čega njih 2,551 milijun u eurozoni.

Na mjesečnoj razini njihov je broj povećan za 46 tisuća u EU i 29 tisuća u eurozoni

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih mladih porastao je za 404 tisuće u EU i za 319 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenost među mladima bilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata ponovno Španjolska, od 40,4 posto, a slijedi Italija s 30,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je Njemačka, od šest posto. Slijedi Češka sa 7,9 posto i Austrija s 8,6 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem je tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema Eurostatovom izvješću iznosila 24,1 posto, čime je dosadašnja procjena podignuta za pola postotnog boda.

Potvrđena je brojka o 36 tisuće nezaposlenih mladih u razdoblju od srpnja do rujna.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
POLJOPRIVREDA
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen novi natječaj za podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 8,5 milijuna kuna.
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.
SNIŽENE PROGNOZE
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.

BERLIN - Njemačka vlada gubi povjerenje u ekonomski oporavak u 2021. godini zbog novih rizika koje donosi pandemija koronavirusa, pokazuju izmijenjene prognoze.

Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
RAST
Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
ZAGREB - Promet u industriji u studenome prošle godine na godišnjoj razini je nakon osam mjeseci pada porastao 1,6 posto, dok je na mjesečnoj porastao za 5,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
OPTIMIZAM
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
BERLIN - Izgledi za njemački izvoz znatno su poboljšani u siječnju, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instuta ifo, odražavajući "oprezni optimizam" izvoznika nakon brexita, američkih predsjedničkih izbora i početka cijepljenja protiv covida 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE