GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u veljači, u Hrvatskoj smanjena

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u veljači, u Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni zadržala se u veljači na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj pala, odmaknuvši se od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

U veljači je stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila 7,5 posto, izračunao je Eurostat, podigavši procjenu za siječanj.

Promjena nije bilo ni u eurozoni gdje se zadržala na 8,3 posto, nakon revidirane procjene za siječanj.

U veljači 2020. iznosila je 6,5 posto u EU i 7,3 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u ovogodišnjoj veljači bez posla bilo 15,953 milijuna građana, od čega njih 13,571 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na siječanj uvećan za 34 tisuće u EU i za 48 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom broj nezaposlenih u EU porastao je za 1,922 milijuna, te za 1,507 milijuna u eurozoni.

Španjolska na čelu 'crne' ljestvice

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najvišu stopu nezaposlenosti ponovo je bilježila Španjolska, od 16,1 posto.

Slijede Italija i Litva s 10,1 odnosno 9,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u veljači pala na 7,2 posto, s revidiranih 7,7 posto u mjesecu ranije, odmaknuvši se od prosjeka EU-a i eurozone.

Bez posla je u Hrvatskoj u veljači prema Eurostatovim podacima bilo 125 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u siječnju.

U veljači 2020. godine stopa nezaposlenosti iznosila je u Hrvatskoj 5,9 posto, uz nezaposlenih 105 tisuća građana.

Poljska je pak i u ovogodišnjoj veljači bilježila najnižu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, od 3,1 posto. U stopu je prati Češka s 3,3 posto, a slijedi Nizozemska s 3,6 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku, Finsku, Norvešku i Švicarsku.

Smanjena nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina pala je u veljači na razini EU-a za 0,2 postotna boda u odnosu na revidirani podatak za siječanj, na 17,2 posto.

Blago je smanjena i u eurozoni, na 17,3 posto, s revidiranih 17,4 posto u siječnju.

Bez posla je u EU u veljači bilo 2,967 milijuna mladih, od čega njih 2,394 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na siječanj pao za 34 tisuće u EU, dok je u eurozoni smanjen za devet tisuća.

U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećan je za 230 tisuća u EU, te za 177 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveću stopu mladih ponovno je bilježila Španjolska, od 39,6 posto. Slijede Italija i Švedska s 31,6 odnosno 23,6 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima u veljači je ponovno imala Njemačka, od 6,1 posto. Slijede Nizozemska i Austrija, od 9,4 odnosno 9,6 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, a u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju stopa nezaposlenosti iznosila je u toj dobnoj skupini 21 posto, prema revidiranom podatku. Prijašnja procjena pokazivala je stopu od 22,2 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE