GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 13:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju dok je u Hrvatskoj porasla, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), mirovala te iznosila 7,3 posto kao i u prethodnom mjesecu.

Pala je i u eurozoni, s 8,1 posto u ožujku na osam posto u travnju.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 6,7 posto u EU i 7,3 posto.

Ukupno je u EU u travnju bez posla bilo 15,38 milijuna građana, od čega 13 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak njihov je broj u EU smanjen z 165 tisuća, te za 134 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem veći je 1,406 milijuna u Uniji i za 1,275 milijuna u eurozoni.

Nezaposlenost i dalje najveća u Španjolskoj

Najvišu stopu nezaposlenosti u travnju prema podacima kojima je Eurostat raspolagao imala je Španjolska, od 15,4 posto. Slijedi Italija s 10,7 posto, a blizu je i dvoznamenkaste stope i Cipar s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,5 posto i bila viša u odnosu na rast od 7,1 posto u ožujku.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema Eurostatovim podacima bilo 132 tisuće građana, za šest tisuća više nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za osam tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju imala je Poljska, 3,1 posto. Slijede Češka i Nizozemska, obje s rastom od po 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Švicarsku.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena na europskoj razini

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni je u travnju bila stabilna, na 17,1 odnosno 17,2 posto.

Broj nezaposlenih mladih iznosio je u travnju 2,9 milijuna u EU, od čega 2,3 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih mladih smanjio se za 21 tisuću u EU i za 18 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim travnjem veći je za 211 tisuću u EU te za 125 tisuća u eurozoni.

Među zemlja čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih bilježila Španjolska, od 38 posto. Slijedi Italija s 33,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke, a u prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila revidiranih 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u prvom tromjesečju bilo 29 tisuća mladih.

Najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u ožujku bilježila Njemačka gdje je iznosila šest posto. Slijedi Češka s rastom od 8,3 posto, dok su jednoznamenkastu stopu bilježile i Malta, Nizozemska i Austrija, od 8,4 odnosno 8,9 odnosno 9,5 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE