GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla

Nezaposlenost u EU i eurozoni stabilna u travnju, u Hrvatskoj porasla
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 13:04
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni bila je nepromijenjena u travnju dok je u Hrvatskoj porasla, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), mirovala te iznosila 7,3 posto kao i u prethodnom mjesecu.

Pala je i u eurozoni, s 8,1 posto u ožujku na osam posto u travnju.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 6,7 posto u EU i 7,3 posto.

Ukupno je u EU u travnju bez posla bilo 15,38 milijuna građana, od čega 13 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak njihov je broj u EU smanjen z 165 tisuća, te za 134 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem veći je 1,406 milijuna u Uniji i za 1,275 milijuna u eurozoni.

Nezaposlenost i dalje najveća u Španjolskoj

Najvišu stopu nezaposlenosti u travnju prema podacima kojima je Eurostat raspolagao imala je Španjolska, od 15,4 posto. Slijedi Italija s 10,7 posto, a blizu je i dvoznamenkaste stope i Cipar s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,5 posto i bila viša u odnosu na rast od 7,1 posto u ožujku.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju prema Eurostatovim podacima bilo 132 tisuće građana, za šest tisuća više nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za osam tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju imala je Poljska, 3,1 posto. Slijede Češka i Nizozemska, obje s rastom od po 3,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Švicarsku.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena na europskoj razini

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni je u travnju bila stabilna, na 17,1 odnosno 17,2 posto.

Broj nezaposlenih mladih iznosio je u travnju 2,9 milijuna u EU, od čega 2,3 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s ožujkom broj nezaposlenih mladih smanjio se za 21 tisuću u EU i za 18 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim travnjem veći je za 211 tisuću u EU te za 125 tisuća u eurozoni.

Među zemlja čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih bilježila Španjolska, od 38 posto. Slijedi Italija s 33,7 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke, a u prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila revidiranih 20,6 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u prvom tromjesečju bilo 29 tisuća mladih.

Najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u ožujku bilježila Njemačka gdje je iznosila šest posto. Slijedi Češka s rastom od 8,3 posto, dok su jednoznamenkastu stopu bilježile i Malta, Nizozemska i Austrija, od 8,4 odnosno 8,9 odnosno 9,5 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE