GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago pala u ožujku; Hrvatska ispod prosjeka eurozone

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago pala u ožujku; Hrvatska ispod prosjeka eurozone
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u ožujku, a u Hrvatskoj spustila se još više ispod prosjeka eurozone, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u ožujku 6,2 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, pokazuje izvješće Eurostata.

Blago je smanjena i u eurozoni, također za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, kliznuvši na 6,8 posto.

U ožujku prošle godine iznosila je 7,5 posto u EU i 8,2 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u ožujku bez posla bilo 13,374 milijuna građana, od čega njih 11,274 milijuna u eurozoni.

U odnosu na veljaču njihov se broj u EU smanjio za 85 tisuća, te za 76 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom manji je za 2,359 milijuna u EU i za 1,931 milijun u eurozoni.

Hrvatska uz Slovačku

Španjolska i Grčka i u ožujku su bilježile dvoznamenkaste stope nezaposlenosti, najviše među zemljama EU-a, od 13,5 odnosno 12,9 posto.

Slijedi Italija s 8,3 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 6,5 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači. U ožujku prošle godine iznosila je 8,4 posto.

Hrvatska se tako stopom nezaposlenosti vratila na početak pandemije covida 19 u ožujku 2020. godine. U veljači 2020., neposredno prije pandemije, iznosila je 5,9 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku, prema Eurostatovim podacima, bilo 118 tisuća građana, tisuću manje nego u mjesecu ranije. U odnosu na ožujak 2021. njihov je broj smanjen za 34 tisuće.

Istu je stopu nezaposlenosti kao i Hrvatska u ožujku bilježila i Slovačka, a blizu je i Finska sa 6,6 posto.

Češka i dalje bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u EU-u, od 2,3 posto. Slijede Njemačka s 2,9 posto, te Malta i Poljska s tri posto.

Blizu su Mađarska i Nizozemska s 3,2 odnosno 3,3 posto.

Ublažena nezaposlenost mladih

Blago je u ožujku smanjena i nezaposlenost u skupini građana u dobi do 25 godina, iskazana u padu stope nezaposlenosti u EU i eurozoni za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču, na 13,9 posto.

U lanjskom ožujku iznosila je 18,1 posto u EU, te 18,4 posto u eurozoni.

Bez posla je u EU u ožujku ove godine bilo 2,57 milijuna mladih, od čega 2,09 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s veljačom broj nezaposlenih smanjio se u EU za 15 tisuća, a u eurozoni za17 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj manji za 623 tisuće u EU, te za 507 tisuća u eurozoni.

Sumorno mladima u Grčkoj i Španjolskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su stope nezaposlenosti mladih i u ožujku bilježile Španjolska i Grčka, od 29,6 odnosno 27,2 posto.

Prate ih Italija i Švedska sa stopama nezaposlenosti među mladima od 24,5 odnosno 22,3 posto.

Stopa nezaposlenosti građana u skupini do 25 godina visoka je i u Portugalu, gdje je iznosila 21,6 posto, te u Slovačkoj, s 18,8 posto, pokazalo je izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih ponovo je zabilježila Njemačka, od 5,5 posto, a u skupini su i Austrija i Danska sa 6,9 posto.

Mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih nisu obavezne dostavljati Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija.

U prvom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 17 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U četvrtom tromjesečju 2021. iznosila je prema revidiranim Eurostatovim podacima 18,4 posto, uz 25 tisuća mladih bez posla.

Tagovi: nezaposlenost, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE