GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u kolovozu 6,0 posto, kao i u srpnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se zadržala na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem kolovozu u EU je dosezala 6,8 posto a u eurozoni 7,5 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u kolovozu bilo približno 12,92 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,97 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 52 tisuće, a u eurozoni za 30 tisuća.

U usporedbi s kolovozom lani manji je za oko 1,68 milijuna u EU, te za gotovo 1,36 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu iznosila 12,4 odnosno 12,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6,4 posto, kao i u srpnju, prema Eurostatovim podacima. U kolovozu lani dosezala je 7,3 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im je smanjen za 18 tisuća.

Najbliža Hrvatskoj i u kolovozu je bila Latvija, s također nepromijenjenom stopom nezaposlenosti, od 6,5 posto.

Najniže su stope i u kolovozu imale Češka, od 2,4 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Malta i Njemačka, gdje je dosezala 2,9 odnosno tri posto.

Stagnacija i među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u kolovozu je ostala nepromijenjena u u odnosu na srpanj, na 13,8 posto, a u eurozoni je kliznula 0,1 postotni bod, na 13,9 posto.

U kolovozu lani iznosila je 15,9 posto u oba područja, pokazuju tablice Eurostata.

U EU je u kolovozu bez posla bilo 2,614 milijuna mladih, od čega 2,136 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom lani broj im je smanjen za 293 tisuće u EU i za 234 tisuće u eurozoni.

Sumorno u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u kolovozu su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,6 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24,6 odnosno 21,2 posto.

Blizu je i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 19,9 posto

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u kolovozu je ponovo najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Njemačka, od 5,7 posto. Najbliža joj je ostala Češka, gdje je iznosila 7,9 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, kao što je Eurostat objavio i u prethodnom izvješću.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
OTKRIĆA
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
ZAGREB - "Rekao bih da je razuman, ali moram priznati da su me ugodno iznenadile izjave pojedinih gospodarstvenika, potencijalnih poreznih obveznika, koji su izrazili razumijevanje za razloge uvođenja dodatnog poreza na dobit."
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije
POTPORE
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u nedjelju promjene pravila o državnim potporama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

Glas poduzetnika: Porez na ekstraprofit je sramotan harač kakvog nema u EU
OGORČENI
Glas poduzetnika: Porez na ekstraprofit je sramotan harač kakvog nema u EU
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra da je uvođenje poreza na ekstraprofit po trenutačnom prijedlogu besmisleno, diskriminirajuće i neopravdano te je svoju zabrinutost i izričito neslaganje istaknula već prije više od mjesec dana, na nedavno održanom savjetu, kao i mnoge druge Udruge i tvrtke.
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
HRANA
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
LONDON - izlaska Velike Britanije iz EU-a, potrošači su u dvije godine do kraja 2021. potrošili ukupno gotovo šest milijardi funti (6,9 milijardi eura) više za hranu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta London School of Economics. Kako javlja francuska novinska agencija AFP, među najviše pogođenima su bili siromašniji stanovnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE