GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -

Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u kolovozu 6,0 posto, kao i u srpnju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se zadržala na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem kolovozu u EU je dosezala 6,8 posto a u eurozoni 7,5 posto.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u kolovozu bilo približno 12,92 milijuna građana, od čega njih gotovo 10,97 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 52 tisuće, a u eurozoni za 30 tisuća.

U usporedbi s kolovozom lani manji je za oko 1,68 milijuna u EU, te za gotovo 1,36 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu iznosila 12,4 odnosno 12,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6,4 posto, kao i u srpnju, prema Eurostatovim podacima. U kolovozu lani dosezala je 7,3 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u kolovozu bilo 115 tisuća građana, tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im je smanjen za 18 tisuća.

Najbliža Hrvatskoj i u kolovozu je bila Latvija, s također nepromijenjenom stopom nezaposlenosti, od 6,5 posto.

Najniže su stope i u kolovozu imale Češka, od 2,4 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Malta i Njemačka, gdje je dosezala 2,9 odnosno tri posto.

Stagnacija i među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u kolovozu je ostala nepromijenjena u u odnosu na srpanj, na 13,8 posto, a u eurozoni je kliznula 0,1 postotni bod, na 13,9 posto.

U kolovozu lani iznosila je 15,9 posto u oba područja, pokazuju tablice Eurostata.

U EU je u kolovozu bez posla bilo 2,614 milijuna mladih, od čega 2,136 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom lani broj im je smanjen za 293 tisuće u EU i za 234 tisuće u eurozoni.

Sumorno u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u kolovozu su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,6 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24,6 odnosno 21,2 posto.

Blizu je i Švedska, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 19,9 posto

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, u kolovozu je ponovo najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala Njemačka, od 5,7 posto. Najbliža joj je ostala Češka, gdje je iznosila 7,9 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezne dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, kao što je Eurostat objavio i u prethodnom izvješću.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE