GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u EU blago porasla u ožujku; u Hrvatskoj izrazitiji rast

Nezaposlenost u EU blago porasla u ožujku; u Hrvatskoj izrazitiji rast
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je porasla u ožujku a Hrvatska je među zemljama s izrazitijim rastom koji očituje posljedice pandemije koronavirusa, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u ožujku 6,6 posto i bila je viša 0,1 postotni bod nego u veljači, izračunao je Eurostat.

Isti je rast zabilježen i u eurozoni, gdje je dosegnula 7,4 posto. U ožujku prošle godine iznosila je 6,9 posto u EU, te 7,7 posto u eurozoni.

Ukupno je u Uniji u ožujku bez posla bilo 14,141 milijun građana, od čega njih 12,156 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u EU porastao za 241 tisuću u odnosu na veljaču, a u eurozoni za 197 tisuća.

Eurostat podsjeća da su u prošlom mjesecu brojne zemlje EU-a počele uvoditi mjere karantene, obustavljajući javni promet, putovanja i poslovanje kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Izrazitiji rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

Među zemljama EU-a najnižu je stopu nezaposlenosti u ožujku imala Češka, od dva posto. Slijede Nizozemska s 2,9 posto i Austrija s tri posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 6,8 posto te je bila za 0,6 postotnih bodova viša nego u veljači kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosila 6,2 posto.

Hrvatska je time bila među zemljama EU-a koje su bilježile najveći rast stope nezaposlenosti u odnosu na veljaču, zajedno sa Španjolskom, Luksemburgom, Rumunjskom, Irskom, Francuskom, Bugarskom i Litvom.

Bez posla su u Hrvatskoj u ožujku prema podacima Eurostata bile 122 tisuće građana, 10 tisuća više nego u veljači, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najvišu stopu nezaposlenosti i dalje bilježi Grčka, od 16,4 posto u siječnju 2020. godine. Najbliža joj je i dalje Španjolska sa 14,5 posto. Slijede Francuska i Italija koje u ožujku bilježe stopu nezaposlenosti od po 8,4 posto.

Pritom je stopa nezaposlenosti u Italiji bila 0,7 postotnih bodova niža nego u prethodnom mjesecu.

Nezaposlenost mladih porasla u EU i u Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti mladih u EU i eurozoni u ožujku je porasla za po 0,4 postotna boda, na 15,2 odnosno 15,8 posto, izračunali su europski statističari.

U odnosu na godinu ranije niža je za 0,2 postotna boda na oba područja.

U ožujku je bez posla u EU bilo ukupno 2,763 milijuna građana u dobi do 25 godina, od čega 2,275 milijuna u eurozoni. U odnosu na veljaču njihov je broj porastao za 59 tisuća u EU te za 52 tisuće u eurozoni.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima u ožujku imala je Njemačka, od 5,6 posto. Slijede Češka sa 6,2 posto i Nizozemska sa 6,3 posto.

Najviše stope bilježe pak Grčka, od 32,4 posto u siječnju 2020., Španjolska, od 33,1 posto, i Italija, od 28 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke. U prvom tromjesečju 2020. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila je 16,2 posto, uz nezaposlene 24 tisuće građana do 25 godina. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca iznosila je 15,8 posto.

Tagovi: nezaposlenost, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Ulazak u eurozonu podrazumijeva reforme i donosi nestanak valutnog rizika
ERM II
Ulazak u eurozonu podrazumijeva reforme i donosi nestanak valutnog rizika
ZAGREB - Glavne prednosti prelaska na euro su, smatra, nestanak valutnog rizika za korisnike kredita s valutnom klauzulom, kao i transakcijskih troškova vezanih uz konverziju tih valuta u poslovnom i životu građana.
Vučić: Hrvatska više nikad neće biti ispred nas
PORUKE
Vučić: Hrvatska više nikad neće biti ispred nas
BEOGRAD - Srbija će prije kraja sljedeće godine preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i ona nikada više neće biti ispred nas, izjavio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE