GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost raste zbog krize u Uljaniku

Nezaposlenost raste zbog krize u Uljaniku
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2019 / 20:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zbog krize u Uljaniku, u srpnju smo zabilježili rast nezaposlenosti. Proizlazi to kako iz podataka koje je danas objavila državna statistika, tako i iz ocjena analitičara, koji dio 'krivnje' za atipičan skok nezaposlenosti usred ljeta vide prije svega u stečaju Uljanika.

- Sigurno je da se rast nezaposlenosti u srpnju dijelom može pripisati krizi u Uljaniku, koja je mnoge radnike ostavila bez posla. No, dio razloga leži i u podbačaju turističke sezone, o kojem se govori, a zbog čega je trebalo manje radnika nego inače - kaže za Jutarnji list Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Prema podacima DZS-a, broj nezaposlenih u Hrvatskoj u srpnju je povećan za 2.220, ili za dva posto u odnosu na lipanj, pa smo srpanj zaključili s ukupno 114.389 prijavljenih na burzi rada, što daje stopu nezaposlenosti od 7,2 posto. Mjesec ranije, nezaposlenih je bilo 112.169, ili također 7,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

No, istodobno je porastao i broj zaposlenih, i to s 1.451.541, koliko ih je bilo u lipnju, na 1.469.051 u srpnju. Tijekom srpnja je, dakle, broj zaposlenih povećan za 17.510, što predstavlja rast od 1,2 posto u odnosu na mjesec ranije. Iako se glavnina novih radnih mjesta, kažu ekonomisti, može pripisati turističkoj sezoni, turizam i ugostiteljstvo nisu jedine djelatnosti koje su generirale nova radna mjesta. Štoviše, rast broja zaposlenih, ističe Bejaković, rezultat je pozitivnih kretanja u hrvatskom gospodarstvu, zbog čega velik dio ljudi na tržištu rada ipak uspijeva pronaći posao.

Ipak, valja reći kako su značajan doprinos rastu zaposlenosti, prema podacima DZS-a, u srpnju dali i obrt i slobodne profesije, u kojima je broj zaposlenih porastao za 3.182, pa je u njima krajem srpnja radilo ukupno 211.622 ljudi. Uglavnom je riječ, upozoravaju ekonomisti, o samozapošljavanju, na koje se odlučuju mnogi nezaposleni, odnosno o "poduzetništvu iz nužde".

Iako istodoban rast i zaposlenosti i nezaposlenosti usred ljeta na prvu ruku izgleda čudno, Bejaković ističe da to nije tako, već da se radi o nastavku restrukturiranja hrvatskoga gospodarstva.

- To pokazuje da se hrvatsko gospodarstvo restrukturira, što može biti čak i dobar znak. Osim toga, porasla je i protočnost radne snage - zaključuje Bejaković.

S druge strane, Igor Žonja, direktor portala MojPosao, kaže kako se na tržištu rada u srpnju nisu dogodile značajnije promjene. U nekim je djelatnostima, dodaje, broj zaposlenih nešto porastao, dok je u drugima neznatno pao.

Tagovi: nezaposlenost, Uljanik, Predrag Bejaković, hrvatsko tržište rada, Igor Žonja,
PROČITAJ I OVO
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
OČEKIVANJA
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
ŽENEVA - Globalna robna razmjena vjerojatno će slabašno rasti i na početku 2020. godine a dodatnu prijetnju predstavlja epidemija novog koronavirusa, pokazuje tromjesečno izvješće Svjetske trgovinske organizacije.
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
STAVOVI
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
BRUXELLES - Ministar financija Zdravko Marić u utorak je čestitao predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na inauguraciji, ustvrdivši da nizak trošak njegove inauguracije šalje dobru simboličnu poruku javnosti.
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
TREZORCI
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,014 milijardi kuna trezorskih zapisa, što je 14 milijuna kuna više nego je planirano, po kamatnoj stopi koja od svega 0,06 posto.
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
POTEZI
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
BRUXELLES - Vijeće ministara financija EU-a je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAPOSLENOST
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAGREB - Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE