GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost na godišnjoj razini povećana za čak 21,5%

Nezaposlenost na godišnjoj razini povećana za čak 21,5%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 16:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem travnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 159.234 nezaposlene osobe, što je za 11 posto više u odnosu na ožujak, a 21,5 posto više nego u travnju 2019. godine, objavio je u ponedjeljak HZZ.

Po podacima HZZ-a, krajem travnja je u evidenciji nezaposlenih bilo 15.773 osobe više nego krajem ožujka, a 28.144 osoba više nego krajem travnja lani.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je objavila kako će ovogodišnji travanj "biti prvi (barem u novijom povijesti) u kojemu je broj nezaposlenih rastao na mjesečnoj razini te prvi travanj od 2013. godine u kojemu je zabilježen godišnji rast".

Naime, travanj je uobičajeno mjesec u kojem se posljednjih godina i na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježi smanjenje broja nezaposlenih, a s obzirom na rast sezonskog zapošljavanja u turizmu i djelatnostima vezanim uz turizam. No, epidemija koronavirusa je najveći negativan utjecaj imala upravo na turizam, a tijekom ovogodišnjeg travnja su se gotovo cijeli mjesec poslovanje i potrošnja odvijali u ograničenim uvjetima, pri čemu veći dio u karanteni, dok je ublažavanje mjera započelo tek krajem mjeseca (prva faza popuštanja mjera stupila je na snagu 27. travnja).

Dnevni podaci HZZ-a pokazuju da se i početkom svibnja nastavlja povećanje broja nezaposlenih, ali sporije nego u travnju. Tako je na burzi rada trenutno 159.560 osoba, što je 326 osoba više nego krajem travnja, a trenutno je objavljeno 8.058 slobodnih radnih mjesta.

Po podacima iz mjesečnog izvješća HZZ-a, tijekom travnja ove godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su 25.483 osobe, što je čak 110,1 posto više nego u travnju prošle godine.


Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa - 22.195 osobe ili 87,1 posto ukupno novoprijavljenih. Pritom je najviše njih u evidenciju došlo iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma - 3.862 ili 17,4 posto novoprijavljenih, a slijede trgovina na veliko i malo s 3.759 osoba (16,9 posto) i prerađivačka industrija s 3.496 osoba (15,8 posto).

Na burzu rada u travnju se prijavilo i 3.068 osoba iz neaktivnosti, 70 iz redovitog školovanja te 150 iz drugih poslovnih aktivnosti.

Iz evidencije nezaposlenih u travnju je izašlo 9.710 osoba, što je 63,8 posto manje nego u istom mjesecu 2019. godine.

Od toga je zaposleno 5.148 osoba, i to 4.824 na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 324 na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Po djelatnostima, najveći je broj zaposlen u građevinarstvu - 862 osobe (17,9 posto od ukupno zaposlenih na temelju zasnivanja radnog odnosa), a slijede prerađivačka industrija s 808 zaposlenih (16,7 posto), trgovina na veliko i malo s 760 zaposlenom osobom (15,8 posto) te ugostiteljstvo i turizam s 498 zaposlenih osoba (10,3 posto).

Iz evidencije nezaposlenih u travnju je brisano 4.562 osobe zbog ostalih razloga, npr. izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i dr.

Po županijama, najveći broj registriranih nezaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.063 ili 17 posto od ukupnog broja u Hrvatskoj), Gradu Zagrebu (19.469 ili 12,2 posto), Osječko-baranjskoj županiji (17.967 ili 11,3 posto), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (2.112 ili 1,3 posto).

U travnju su 43.143 nezaposlene osobe, ili 27,1 posto od ukupnoga broja nezaposlenih, koristile novčanu naknadu. Broj korisnika novčane naknade povećao se u usporedbi s istim mjesecom 2019. godine za 73,1 posto ili za 18.220 osoba.

Tagovi: nezaposlenost, zaposlenost, Hrvatski zavod za zapošljavanje, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE