GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 09:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.

Prema podacima DZS-a, u usporedbi s lipnjem proizvođačke cijene industrije bile su više za 1% dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 23,6% (sa 24% u lipnju). Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije koje su u srpnju bile više za 87,2% u odnosu na srpanj 2021. što je ipak usporavanje u odnosu na mjesec ranije kada je godišnja stopa dosegnula 92,6%. Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježe i šesti mjesec za redom intermedijarni proizvodi (+12,9% u srpnju). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10,1% godišnje.

U skladu s našim očekivanjima, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale su u srpnju godišnju stopu rasta iznad 30%, ubrzavši na 31,2% dok su u odnosu na lipanj bile više za 1,8%. Pri tome je rast cijena energije u odnosu na srpanj 2021. iznosio 89,2% te je tako i drugi mjesec za redom zabilježeno usporavanje godišnje stope rasta. U odnosu na lipanj proizvođačke cijene energije bile su više 3%. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u srpnju više za 10,5% godišnje. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda više su za 11,6% godišnje.

Posljedično, u kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja prosječna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27%.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su gotovo tri puta više u odnosu na srpanj 2021., posebice u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+99,4%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle su za 46,6% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,9%.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u srpnju su u usporedbi s lipnjem bile niže za 0,1% dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 14,4%.

Rast proizvođačkih cijena premašio je vrtoglavih 30 posto, ali osobito je važno primijetiti da je u područje dvoznamenkastih vrijednosti ušao i godišnji rast intermedijanih proizvoda. Oni odražavaju još uvijek prisutne poremećaje u lancima opskrbe, čemu pridonosi i kineska politika o postizanju nulte stope Covid-19. Sasvim je izgledno da tijekom 2022. do njihove normalizacije neće doći stoga ne treba iznenaditi daljnje jačanje doprinosa rastu cijena od strane Industrijskih neprehrambenih proizvoda.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, hrvatska ndustrija, energija, intermedijarni proizvodi
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
PESIMIZAM
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim potrošačima odavno nije bilo tako loše. Ljudi su zabrinuti zbog visokih cijena energije i galopirajuće inflacije. I na burzi vlada negativan trend.
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE