GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije

Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 09:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.

Prema podacima DZS-a, u usporedbi s lipnjem proizvođačke cijene industrije bile su više za 1% dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 23,6% (sa 24% u lipnju). Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije koje su u srpnju bile više za 87,2% u odnosu na srpanj 2021. što je ipak usporavanje u odnosu na mjesec ranije kada je godišnja stopa dosegnula 92,6%. Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježe i šesti mjesec za redom intermedijarni proizvodi (+12,9% u srpnju). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 10,1% godišnje.

U skladu s našim očekivanjima, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale su u srpnju godišnju stopu rasta iznad 30%, ubrzavši na 31,2% dok su u odnosu na lipanj bile više za 1,8%. Pri tome je rast cijena energije u odnosu na srpanj 2021. iznosio 89,2% te je tako i drugi mjesec za redom zabilježeno usporavanje godišnje stope rasta. U odnosu na lipanj proizvođačke cijene energije bile su više 3%. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u srpnju više za 10,5% godišnje. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda više su za 11,6% godišnje.

Posljedično, u kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja prosječna godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu iznosila je 27%.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su gotovo tri puta više u odnosu na srpanj 2021., posebice u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+99,4%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle su za 46,6% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,9%.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u srpnju su u usporedbi s lipnjem bile niže za 0,1% dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 14,4%.

Rast proizvođačkih cijena premašio je vrtoglavih 30 posto, ali osobito je važno primijetiti da je u područje dvoznamenkastih vrijednosti ušao i godišnji rast intermedijanih proizvoda. Oni odražavaju još uvijek prisutne poremećaje u lancima opskrbe, čemu pridonosi i kineska politika o postizanju nulte stope Covid-19. Sasvim je izgledno da tijekom 2022. do njihove normalizacije neće doći stoga ne treba iznenaditi daljnje jačanje doprinosa rastu cijena od strane Industrijskih neprehrambenih proizvoda.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, hrvatska ndustrija, energija, intermedijarni proizvodi
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE