GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepromijenjena stopa godišnje inflacije u rujnu

Nepromijenjena stopa godišnje inflacije u rujnu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 18:33
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena, nakon šest mjeseci negativnih godišnjih stopa, u rujnu je ostala nepromijenjena.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene bile više 0,8%, dok su u razdoblju od prvih devet mjeseci ove godine prosječno više za 0,3% u usporedbi s istim razdobljem lani.

Podaci za rujan zaokružili su i statistiku za treće ovogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene niže su za 0,1%.

Najznačajniji doprinos rastu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini došao je od viših cijena u kategoriji odjeće i obuće (6,38% u potrošačkoj košarici proizvoda) koje su u rujnu zabilježile razmjerno snažan dvoznamenkasti rast od 19,6% u odnosu na kolovoz (uslijed novih jesenskih kolekcija odjeće i obuće). Pozitivan doprinos mjesečnom rastu cijena kod ostalih kategorija bio je značajno slabiji. S druge strane, mjesečni rast potrošačkih cijena ublažen je ponajprije negativnim doprinosom cijena iz kategorije hrane i bezalkoholnih pića, koje u potrošačkoj košarici proizvoda zauzimaju najveći udio (26,02%), a u promatranom mjesecu bile su 0,6% niže u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj razini, stagnaciji potrošačkih cijena pridonio je rast cijena u kategoriji alkoholna pića i duhan koja čini 5,18% košarice proizvoda, s zabilježenim porastom od 5,0%. Slijedi kategorija rekreacija i kultura (5,47% u košarici proizvoda) koja je porasla 1,9%. Pri tome je i kategorija hrana i bezalkoholna pića, s već spomenutim najvećim udjelom u košarici proizvoda, zabilježila pozitivna godišnja kretanja, po stopi od 1,1%. S druge strane, pad cijena zabilježen je u kategoriji prijevoza (15,09% u košarici proizvoda) po stopi od 4,3% potaknut padom u potkategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (-9,2%). Slijedi pad u kategoriji stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva koja u košarici proizvoda sudjeluje s 16,28%, a zabilježila je pad cijena od 1,7%.

Promatrajući cijene dobara i usluga bez energije na godišnjoj je razini zabilježen rast od 1,1% odnosno 1,4% kumulativno (u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje lani). Kod prosječnih cijena bez energije i hrane zabilježen je rast od 1,2% (u kumulativnom izrazu 1,0% u odnosu na isto razdoblje lani). Spomenuto ukazuje na zamjetan utjecaj pada cijena energije. Potrošačke cijene dobara u strukturi čine ukupno 74% te su na godišnjoj razini bile niže za 0,6%, dok su s druge strane, cijene usluga zabilježile godišnji rast od 1,4%.

Do kraja godine očekujemo nastavak blagih negativnih godišnjih stopa kretanja inflacije. Uz izostanak pritisaka sa strane potražnje i pritisci s troškovne strane ostat će potisnuti. Obzirom da je prosječna godišnja stopa inflacije od siječnja do rujna 0,3% ostajemo pri našim očekivanjima o stagnaciji prosječnih potrošačkih cijena u ovoj godini s očekivanim blagim ubrzavanjem dinamike u 2021.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, energija, hrana, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE