GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepromijenjena stopa godišnje inflacije u rujnu

Nepromijenjena stopa godišnje inflacije u rujnu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 18:33
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena, nakon šest mjeseci negativnih godišnjih stopa, u rujnu je ostala nepromijenjena.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene bile više 0,8%, dok su u razdoblju od prvih devet mjeseci ove godine prosječno više za 0,3% u usporedbi s istim razdobljem lani.

Podaci za rujan zaokružili su i statistiku za treće ovogodišnje tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene niže su za 0,1%.

Najznačajniji doprinos rastu potrošačkih cijena na mjesečnoj razini došao je od viših cijena u kategoriji odjeće i obuće (6,38% u potrošačkoj košarici proizvoda) koje su u rujnu zabilježile razmjerno snažan dvoznamenkasti rast od 19,6% u odnosu na kolovoz (uslijed novih jesenskih kolekcija odjeće i obuće). Pozitivan doprinos mjesečnom rastu cijena kod ostalih kategorija bio je značajno slabiji. S druge strane, mjesečni rast potrošačkih cijena ublažen je ponajprije negativnim doprinosom cijena iz kategorije hrane i bezalkoholnih pića, koje u potrošačkoj košarici proizvoda zauzimaju najveći udio (26,02%), a u promatranom mjesecu bile su 0,6% niže u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj razini, stagnaciji potrošačkih cijena pridonio je rast cijena u kategoriji alkoholna pića i duhan koja čini 5,18% košarice proizvoda, s zabilježenim porastom od 5,0%. Slijedi kategorija rekreacija i kultura (5,47% u košarici proizvoda) koja je porasla 1,9%. Pri tome je i kategorija hrana i bezalkoholna pića, s već spomenutim najvećim udjelom u košarici proizvoda, zabilježila pozitivna godišnja kretanja, po stopi od 1,1%. S druge strane, pad cijena zabilježen je u kategoriji prijevoza (15,09% u košarici proizvoda) po stopi od 4,3% potaknut padom u potkategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (-9,2%). Slijedi pad u kategoriji stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva koja u košarici proizvoda sudjeluje s 16,28%, a zabilježila je pad cijena od 1,7%.

Promatrajući cijene dobara i usluga bez energije na godišnjoj je razini zabilježen rast od 1,1% odnosno 1,4% kumulativno (u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje lani). Kod prosječnih cijena bez energije i hrane zabilježen je rast od 1,2% (u kumulativnom izrazu 1,0% u odnosu na isto razdoblje lani). Spomenuto ukazuje na zamjetan utjecaj pada cijena energije. Potrošačke cijene dobara u strukturi čine ukupno 74% te su na godišnjoj razini bile niže za 0,6%, dok su s druge strane, cijene usluga zabilježile godišnji rast od 1,4%.

Do kraja godine očekujemo nastavak blagih negativnih godišnjih stopa kretanja inflacije. Uz izostanak pritisaka sa strane potražnje i pritisci s troškovne strane ostat će potisnuti. Obzirom da je prosječna godišnja stopa inflacije od siječnja do rujna 0,3% ostajemo pri našim očekivanjima o stagnaciji prosječnih potrošačkih cijena u ovoj godini s očekivanim blagim ubrzavanjem dinamike u 2021.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, energija, hrana, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
UZLET
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
POTEZI
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pozorno pratiti novi val zaraze koronavirusom, poručivši da će u prosincu podesiti mjere kako bi snažnije poduprla gospodarstvo eurozone u koronakrizi.
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
DEFICIT
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio prijedlog proračuna za 2020., kojim se predviđaju prihodi od 147,2 i rashodi od 157,7 milijardi kuna te povratak proračunskog deficita na održivu razinu od 2,9 posto BDP-a.
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
STAVOVI
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su upozorili kako razdoblje krize uzrokovane pandemijom covid-19 nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće.
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE