GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu

Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 17:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Realni sezonski i kalendarski prilagođen promet u trgovini na malo, nakon mjesečnog pada od 0,9% u srpnju, zabilježio je pad od 1,1% u kolovozu. S druge strane, u usporedbi s kolovozom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je bio niži za 8,6% (u odnosu na srpanjskih -6,7%).

Kumulativno, u prvih osam mjeseci godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući sezonski i kalendarski prilagođene indekse prometa prema pretežnoj djelatnosti prema NKD-u, mjesečni realni pad zabilježen je, bez iznimke, kod svih kategorija a najizraženiji bio je u kategoriji Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) sa padom od 2,7% dok je najmanje izražen bio u kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima koja je zabilježila pad po stopi od 0,8%.

Na godišnjoj je razini, s druge strane, prema kalendarski prilagođenim indeksima također zabilježen realni pad u svim kategorijama. Nakon kategorije Ostale djelatnosti koja zabilježila godišnji pad od 14,6%, najsnažniji pad je zabilježen kod kategorije Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima po stopi od 11,4% dok su najblaža negativna kretanja zabilježena kod kategorije Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) koja bilježi pad od 0,6%.

Pogoršanje kretanja u maloprodaji tijekom kolovoza, uz niži raspoloživi dohodak te smanjeni optimizam i očekivanja potrošača zasigurno se može pripisati i nizu preporuka i restriktivnih mjera za suzbijanje pandemije koje su zemlje u okruženju, naša najveća emitivna tržišta, uvele sredinom kolovoza što je naglo prekinulo središnji dio turističke sezone i utjecalo na smanjenje turističke potrošnje.

Uz to treba imati na umu da je unatoč solidnim fizičkim pokazateljima u središnjoj turističkoj sezoni broj dolazaka i noćenja niži po dvoznamenkastoj stopi, a potrošnja turista vjerojatno još suzdržanija. I u nastavku godine očekujemo pad prometa u trgovini na malo ali po nešto umjerenijim stopama. Ipak, visoka razina neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja pandemije nepovoljni je čimbenik koji može odgađati potrošnju, osobito za luksuznim (dugotrajnim) dobrima.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, potrošnja, osobna potrošnja, optimizam potrošača, pesimizam potrošača
PROČITAJ I OVO
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
MALOPRODAJA
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni oporavio se u listopadu, nakon pada u mjesecu ranije, a Hrvatska je uz Dansku bilježila najveći rast među zemljama EU-a, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto
PAD
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto

RIM - Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se ove godine 8,9 posto i tek se djelomično oporaviti u 2021., procijenila je u četvrtak statistička agencija Istat.

Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
POTOP
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
PLAĆE
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
ŽENEVA - Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE