GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivano bolje prognoze ekonomskog rasta u Njemačkoj

Neočekivano bolje prognoze ekonomskog rasta u Njemačkoj
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 21:17
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Prognoze financijskih stručnjaka o gospodarskom rastu u Njemačkoj u rujnu su neočekivano poboljšane. Barometar gospodarskog raspoloženja Centra za europska ekonomska istraživanja ZEW porastao je za 0,9 bodova u odnosu na kolovoz.

Sada je na minus 11,4 boda, objavio je u utorak institut.

Analitičari su u prosjeku očekivali pad na minus 15 bodova.

Međutim, procjena aktualne gospodarske situacije u Njemačkoj značajno se pogoršala. Na tom je indeksu vrijednost pala za 8,1 bod, na minus 79,4 boda. To je ujedno i najniža razina u posljednje tri godine.

Ekonomisti su očekivali pad na 75,5 bodova.

"Bolje ekonomske prognoze za Njemačku idu ruku pod ruku sa znatno optimističnijim očekivanjima u vezi s međunarodnim burzama", rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

"To se može barem djelomično pripisati činjenici da je porastao broj ispitanika koji računaju na stabilnost kamatnih stopa u eurozoni iu SAD-u", rekao je Wambach.

No, istaknuo je kako slabija ocjena aktualne gospodarske situacije relativizira rast očekivanja.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka
PROČITAJ I OVO
Plenković o inflaciji: Poteze vučemo u pravom smjeru
PREMIJER
Plenković o inflaciji: Poteze vučemo u pravom smjeru
GOSIPIĆ - "Prema svemu što vidim turistička sezona je bila rekordna, i svi su na Mediteranu vratili na brojke iz 2019., a po prihodima puno bolji”, rekao je.
HUP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HUP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE