GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivan pad prometa u njemačkoj maloprodaji u srpnju

Neočekivan pad prometa u njemačkoj maloprodaji u srpnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 12:30
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Promet u njemačkoj maloprodaji neočekivano je pao u srpnju, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda, prigušujući nadu da će osobna potrošnja biti dovoljno jaka da podupre snažan oporavak gospodarstva u trećem kvartalu.

Promet u maloprodaji realno je smanjen za 0,9 posto u odnosu na lipanj, kada je pao za revidiranih 1,9 posto, pokazali su sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su rast prometa od 0,5 posto.

Usporedba s prošlogodišnjim srpnjem pokazuje pak bolju sliku, s obzirom da je promet od trgovine na malo u realnom izrazu porastao za 4,2 posto, nakon revidiranog 6,7-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazuju Destatisovi podaci.

U usporedbi s veljačom, mjesecom prije izbijanja pandemije koronavirusa, promet u maloprodaji realno je u srpnju bio veći 0,9 posto, što pokazuje da se taj gospodarski sektor relativno brzo oporavio, uz krivulju oporavka u obliku slova V.

U prvih sedam mjeseci ove godine malotrgovci su, unatoč koronakrizi, uspjeli realno povećati promet za 2,6 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

Destatisovo izvješće otkriva i velike razlike unutar sektora. Tako je prodaja u trgovinama tekstilom, odjećom, obućom i proizvodima od kože u razdoblju od siječnja do srpnja pala više od 25 posto dok su online trgovci povećali prodaju za 20 posto.

Njemačko gospodarstvo u drugom je tromjesečju palo rekordnih 9,7 posto na kvartalnoj razini, uslijed snažnog pada osobne potrošnje, investicija kompanija i trgovine u jeku pandemije Covida-19.

Vlada je od ožujka uvela čitav niz poticajnih i mjera spašavanja bez presedana, financiranih rekordnim novim zaduženjem od 217,8 milijardi eura, kako bi se podupro oporavak kompanija i potrošača od krize izazvane koronavirusom.

Paketi poticaja uključuju privremeno smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca kako bi se dodatno poduprla domaća potražnja u drugoj polovini godine, podsjeća Reuters.

Vlada u Berlinu ublažila je jučer procjenu pada gospodarstva u ovoj godini sa 6,3 na 5,8 posto, ali u idućoj godini očekuje slabiji oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,4 posto. Prvotno je za 2021. prognozirala 5,2-postotni rast.

Tagovi: njemačka maloprodaja, maloprodaja, njemačka ekonomija, trgovina na malo, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE