GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema oporavka maloprodaje u 2020.

Nema oporavka maloprodaje u 2020.
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 09:27
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera za ublažavanje učinaka pandemije kroz svibanj i lipanj, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u lipnju potvrdio je nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja dok je na godišnjoj razini i dalje nastavljen pad.

S obzirom na ukidanje spomenutih mjera što je uzrokovalo snažan dvoznamenkasti mjesečni rast u svibnju (23,5%), ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju zabilježio je sporiju dinamiku kretanja te porastao realno za 2,9% u odnosu na svibanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -7,8% u svibnju, u lipnju ipak usporio na -6,2% (kalendarski prilagođen promet).

Kumulativno, u prvoj polovici godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je promet u drugom tromjesečju 2020. (sezonski i kalendarski) niži za 13,2% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od 54,1%. Od ostalih kategorija, najveći mjesečni rast nominalnog prometa u lipnju ostvaren je kod kategorija motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (32,0%), motorna goriva i maziva (20,0%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (14,8%).

Kod trgovačkih struka, najveći godišnji rast zabilježen je kod kategorija trgovina na malo internetom ili poštom (34,1%), audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (13,4%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (7,9%). S druge strane, godišnji pad prometa prisutan je kod dvije kategorije na koje otpada preko 50% ukupnog prometa, a to su motorna goriva i maziva (-22,8%) zbog zamjetno nižih cijena nafte na svjetskim robnim tržištima te nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (-7,9%). Godišnji pad zabilježen je još kod kategorija specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (-10,8%), tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (-7,1%) te ostala trgovina na malo izvan prodavaonica (-27%).

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem ukinutih Vladinih mjera u svibnju i lipnju donijeli pozitivna kretanja prometa u trgovini na malo, u narednim mjesecima možemo očekivati nastavak negativnih kretanja u odnosu na 2019. godinu što će prvenstveno biti odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, optimizma i očekivanja potrošača te posljedično manje potrošnje kućanstava.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta
UPOZORENJE
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom
POTROŠNJA
Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE