GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema oporavka maloprodaje u 2020.

Nema oporavka maloprodaje u 2020.
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 09:27
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera za ublažavanje učinaka pandemije kroz svibanj i lipanj, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u lipnju potvrdio je nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja dok je na godišnjoj razini i dalje nastavljen pad.

S obzirom na ukidanje spomenutih mjera što je uzrokovalo snažan dvoznamenkasti mjesečni rast u svibnju (23,5%), ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju zabilježio je sporiju dinamiku kretanja te porastao realno za 2,9% u odnosu na svibanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -7,8% u svibnju, u lipnju ipak usporio na -6,2% (kalendarski prilagođen promet).

Kumulativno, u prvoj polovici godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je promet u drugom tromjesečju 2020. (sezonski i kalendarski) niži za 13,2% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od 54,1%. Od ostalih kategorija, najveći mjesečni rast nominalnog prometa u lipnju ostvaren je kod kategorija motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (32,0%), motorna goriva i maziva (20,0%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (14,8%).

Kod trgovačkih struka, najveći godišnji rast zabilježen je kod kategorija trgovina na malo internetom ili poštom (34,1%), audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (13,4%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (7,9%). S druge strane, godišnji pad prometa prisutan je kod dvije kategorije na koje otpada preko 50% ukupnog prometa, a to su motorna goriva i maziva (-22,8%) zbog zamjetno nižih cijena nafte na svjetskim robnim tržištima te nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (-7,9%). Godišnji pad zabilježen je još kod kategorija specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (-10,8%), tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (-7,1%) te ostala trgovina na malo izvan prodavaonica (-27%).

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem ukinutih Vladinih mjera u svibnju i lipnju donijeli pozitivna kretanja prometa u trgovini na malo, u narednim mjesecima možemo očekivati nastavak negativnih kretanja u odnosu na 2019. godinu što će prvenstveno biti odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, optimizma i očekivanja potrošača te posljedično manje potrošnje kućanstava.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE