GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema oporavka maloprodaje u 2020.

Nema oporavka maloprodaje u 2020.
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 09:27
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera za ublažavanje učinaka pandemije kroz svibanj i lipanj, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo u lipnju potvrdio je nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja dok je na godišnjoj razini i dalje nastavljen pad.

S obzirom na ukidanje spomenutih mjera što je uzrokovalo snažan dvoznamenkasti mjesečni rast u svibnju (23,5%), ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u lipnju zabilježio je sporiju dinamiku kretanja te porastao realno za 2,9% u odnosu na svibanj. Time je ublažio pad na godišnjoj razini koji je za razliku od zabilježenih -7,8% u svibnju, u lipnju ipak usporio na -6,2% (kalendarski prilagođen promet).

Kumulativno, u prvoj polovici godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je promet u drugom tromjesečju 2020. (sezonski i kalendarski) niži za 13,2% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo, mjesečni rast bio je najizraženiji u kategoriji tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi gdje je zabilježen rast od 54,1%. Od ostalih kategorija, najveći mjesečni rast nominalnog prometa u lipnju ostvaren je kod kategorija motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi (32,0%), motorna goriva i maziva (20,0%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (14,8%).

Kod trgovačkih struka, najveći godišnji rast zabilježen je kod kategorija trgovina na malo internetom ili poštom (34,1%), audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (13,4%) te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (7,9%). S druge strane, godišnji pad prometa prisutan je kod dvije kategorije na koje otpada preko 50% ukupnog prometa, a to su motorna goriva i maziva (-22,8%) zbog zamjetno nižih cijena nafte na svjetskim robnim tržištima te nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama (-7,9%). Godišnji pad zabilježen je još kod kategorija specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (-10,8%), tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (-7,1%) te ostala trgovina na malo izvan prodavaonica (-27%).

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem ukinutih Vladinih mjera u svibnju i lipnju donijeli pozitivna kretanja prometa u trgovini na malo, u narednim mjesecima možemo očekivati nastavak negativnih kretanja u odnosu na 2019. godinu što će prvenstveno biti odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, optimizma i očekivanja potrošača te posljedično manje potrošnje kućanstava.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
ANALIZA - Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati.
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj
REFORME
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj

FRANKFURT - Hrvatska se ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) obvezala na dodatne reformske mjere koje bi trebale ublažiti rizike na njezinom putu u eurozonu i stvoriti preduvjete za efikasniju alokaciju kapitala u proizvodne tvrtke umjesto u rentne sektore, stoji u analizi Europske središnje banke.

U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta

WASHINGTON - Američki su poslodavci u srpnju neto otvorili 1,8 milijuna radnih mjesta, znatno manje u odnosu na lipanjski rekord, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
POMOĆ
Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
BEOGRAD - Ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biće 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom početka isplate prvog minimalca iz drrugog paketa državne pomoći.
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE