GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS smanjila referentnu kamatu na 2,5 odsto

NBS smanjila referentnu kamatu na 2,5 odsto
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2019 / 16:45
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto.

Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast, saopšteno je iz centralne banke.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega novu, avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

Prema avgustovskoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina, i nastaviće da se kreće u granicama cilja od 3,0 procenta plus/minus 1,5 posto i u naredne dve godine – najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, navode iz NBS.

Međugodišnja inflacija je u junu smanjena na 1,5 procenata, u skladu s najavama Izvršnog odbora da će se usporiti od maja.

Na niske inflatorne pritiske, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i smanjenje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede ispod cilja od 3,0 odsto i za godinu, kao i za dve godine unapred.

Iz NBS ističu da su, pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope uticala kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta, kao i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

U skladu s očekivanjima, Sistem federalnih rezervi je snizio referentnu kamatnu stopu krajem jula, a Evropska centralna banka najavila nepromenjen ili pak niži nivo svojih ključnih kamatnih stopa bar do sredine 2020, uz novi program dugoročnog finansiranja od septembra, podseća NBS.

„To doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova duže nego što se prethodno očekivalo, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog globalnih trgovinskih tenzija, mogućih odstupanja donetih odluka monetarne politike vodećih centralnih banaka od očekivanja tržišta u narednom periodu, kao i od kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u prvoj polovini ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija.

Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Izvršni odbor je danas usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 14. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra.

Tagovi: Narodna banka Srbije, referentna kamatna stopa
PROČITAJ I OVO
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
OČEKIVANO
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
BEOGRAD - U aprilu su se efekti pandemije koronavirusa na privredu Srbije ispoljili u punoj meri, ističe se u najnovijem broju biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
PROGRAM
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
ZAGREB - Restart koalicija predstavila je svoj gospodarski program u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, javlja HRT.
Marić: U svibnju pad poreznih prihoda 50%, doprinosa čak 72%
KATASTROFA
Marić: U svibnju pad poreznih prihoda 50%, doprinosa čak 72%
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić pojavio se pred novinarima i komentirao aktualnu financijsku situaciju u zemlji.
Istraživanje: Tri četvrtine građana strahuje od smanjenja plaće
STAVOVI
Istraživanje: Tri četvrtine građana strahuje od smanjenja plaće
ZAGREB - Više od 80 posto građana smatra da se u krizi uzrokovanoj koronavirusom trebaju zadržati iste plaće te omogućiti rad od kuće, a većina ih je zabrinuta zbog pada gospodarstva, pokazali su rezultati istraživanja.
Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju
RECESIJA
Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju
CANBERRA - Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je u srijedu ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički ured izvijestio o padu gospodarstva u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE