GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Smanjena referentna kamatna stopa

NBS: Smanjena referentna kamatna stopa
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 13:35
Autor: SEEbiz / FoNeT
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu snizio je za 25 baznih poena, na nivo od 1,25%, uz ocenu da bi to moglo ublažiti efekte pandemije korona virusa i voditi rastu BDP u 2021. od najmanje šest odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor NBS imao je u vidu da razmere krize u svetu izazvane širenjem korona virusa zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji da bi se ublažili negativni efekti te krize i podstakao privredni rast u narednom periodu.

Izvršni odbor je imao u vidu prethodno donete mere znatnog ublažavanja monetarne politike i fiskalne podsticaje, ali i činjenicu da je Srbija ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji nego prethodne krize.

Na taj način je otvoren prostor da se dodatnu ekspanziju monetarne politike i podršku privrednom oporavku zemlje. Izvršni odbor naglašava da je odluku o smanjenju referentne kamatne stope doneo u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6 odsto međugodišnje, u skladu sa očekivanjima NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (tri odsto plus-minus 1,5 odsto) u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte.

Za Srbiju je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke (ECB) kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja.

Koordinirane akcije monetarne i fiskalne politike u mnogim zemljama sveta trebalo bi da doprinesu povoljnijim uslovima finansiranja i podsticanju oporavka privrede.

Izvršni odbor je imao u vidu i da se zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega cene nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu. Izvršni odbor ističe da će dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope, zajedno s prethodno donetim merama monetarne i fiskalne politike, efekti pandemije na privredu Srbije biti znatno ublaženi.

Ocenjeno je da su se najveći efekti krize, kao i u većini drugih evropskih zemalja, u Srbiji osetili u aprilu, uz procenu da će narednih meseci uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koji će voditi rastu BDP u 2021. godini od najmanje šest odsto, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Tagovi: Narodna banka Srbije, referentna kamatna stopa, inflacija, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE