GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Referentna kamata ostaje na nivou od 1,0 posto

NBS: Referentna kamata ostaje na nivou od 1,0 posto
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 14:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto, ocenjujući da se pozitivni efekti donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni.

Izvršni odbor je istakao da su pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad očekivanja. saopšteno je iz NBS.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju iznosio je 13,4 procenta, podseća centralna banka i dodaje da je to rezultat nastavka pozitivnih tendencija naše ekonomije, ali i niske prošlogodišnje baze, kada su epidemiološke mere bile najstrože.

Na tromesečnom nivou rast BDP-a je, prema proceni NBS, iznosio 1,2 posto, po isključenju delovanja sezonskih faktora.

„Takvom rezultatu doprinelo je poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas, efekti monetarnih i fiskalnih podsticaja na domaćem tržištu, kao i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata“, konstatuje NBS.

Posmatrano s proizvodne strane, ističe se dalje, najveći pozitivan doprinos rastu u drugom tromesečju dao je uslužni sektor, koji je prošle godine i bio najviše pogođen pandemijom, ali su znatan doprinos, kao i u prethodnom tromesečju, dali prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Izvršni odbor naglašava da se inflacija od aprila kreće oko centralne vrednosti cilja od 3,0 odsto plius/minus 1,5 procenata, te da je njen viši međugodišnji nivo, kao i u slučaju drugih zemalja u okruženju, pre svega posledica niske baze iz istog perioda 2020. kod cena naftnih derivata, kao i viših troškovnih pritisaka po osnovu rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci.

Istovremeno, NBS napominje da nema znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje.

Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka, kako navodi, ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija od oko 2,0 odsto, kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja.

Iz centralne banke ističu da se, iako kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije, oporavak svetske privrede ubrzava, zahvaljuujući vakcinaciji stanovništva i postepenom ukidanju epidemioloških mera, uz dalju primenu fiskalnih i monetarnih podsticaja u velikom broju zemalja.

Rizike za rast globalne ekonomije, dodaje se, i dalje predstavljaju novi sojevi virusa, kao i povremeni zastoji u lancima snabdevanja i neravnoteže na tržištu rada, jer povećavaju troškove proizvodnje.

Izvršni odbor NBS poručuje da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

„Narodna banka Srbije će nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka i da u skladu s tim prilagođava svoje mere u interesu naše privrede i građana“, navodi se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. septembra.

Tagovi: Narodna banka Srbije, referentna kamatna stopa
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE