GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Rast BDP-a ključan za smanjenje javnog duga

NBS: Rast BDP-a ključan za smanjenje javnog duga
JAVNI DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 14:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Povoljni uslovi finansiranja, uz snažan oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji i postepeno fiskalno prilagođavanje, biće ključni faktori stabilizacije, a potom i smanjenja učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, ocenjuje Narodna banka Srbije u februarskom Izveštaju o inflaciji.

Svi ekonomski pokazatelji, a pre svega učešće javnog duga u BDP-u, ostali su u održivim okvirima u 2020, uprkos obimnom paketu ekonomske podrške, navodi se u izeštaju i dodaje da je to od izuzetne važnosti za očuvanje povoljnih izgleda za stabilan privredni rast u srednjem roku.

Iz centralne banke podsećaju da je donošenje obimnog paketa ekonomske pomoći, uz povećane troškove obezbeđenja zdravstvene zaštite, uticalo na privremeno povećanje fiskalnog deficita na konsolidovanom nivou u 2020. na 8,0 posto BDP-a, i na rast javnog duga opšte države na 57,7 procenata BDP-a.

„Ipak, zahvaljujući boljoj realizaciji prihoda od očekivane, ostvaren je povoljniji rezultat od procena Ministarstva finansija datih u Fiskalnoj strategiji za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu“, napominje NBS.

Posebno značajnim smatra nastavak rasta kapitalnih rashoda države, jer to doprinosi ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata i rastu proizvodnog potencijala.

„Jedan od trenutno najvećih izazova za nosioce ekonomskih politika jeste pronalaženje optimalne mere između kratkoročne podrške zdravlju ljudi i ekonomiji, s jedne strane, i obezbeđenja srednjoročne održivosti javnih finansija, s druge strane“, primećuje guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ističe u tom kontekstu da je važna pažljiva procena fiskalnog prostora i njegovo optimalno korišćenje kako bi se izbeglo prerano pooštravanje fiskalne politike u kasnijem periodu.

„U tom svetlu posmatramo nedavno najavljen još jedan paket ekonomske podrške države privredi i stanovništvu, koji će omogućiti još brži oporavak privrede Srbije. Smatramo da fiskalni prostor za dodatne mere postoji, jer one ne narušavaju održivost javnih finansija niti makroekonomsku stabilnost“, kaže Tabaković.

U izveštaju se takođe navodi da je NBS nizom mera, od ublažavanje monetarne politike, preko moratorijuma na optlatu kredita do pružanja jeftine dinarske likvidnosti bankama, omogućila nastavak rasta kreditne aktivnosti i oporavak privrede od posledica krize izazvane pandemijom.

Precizira se da je u 2020. kreditna aktivnost porasla za gotovo 10 posto, što je treća uzastopna godina rasta.

Pored toga, dodaje se da je domaće tržište rada izbeglo teže posledice krize zahvaljujući pravovremenoj i značajnoj ekonomskoj podršci, koja je bila usmerena na obezbeđenje potrebne likvidnosti preduzećima i očuvanje proizvodnih kapaciteta i radnih mesta, pri čemu je stopa zaposlenosti očuvana na pretkriznom nivou, uz dalji pad stope nezaposlenosti.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković, javni dug, srpski javni dug
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE