GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Napredak Srbije zahvaljujući niskoj i stabilnoj inflaciji

NBS: Napredak Srbije zahvaljujući niskoj i stabilnoj inflaciji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 19:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - "Najveći dopirnos napretku Srbije na svetskoj listi Indeksa ekonomskih sloboda dalo je popravljanje ocene u oblasti Zdrav novac, zahvaljujući očuvanju niske, stabilne i predvidljive inflacije", saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

"Frejzer institut" iz Kanade je u godišnjem izveštaju za 2020. objavio na bazi podataka za 2018. godinu, da Srbija trenutno zauzima 74. mesto na listi od 162 zemlje.

U saopštenju se navodi, da je prema ovom indeksu koji pokazuje u kojoj meri su politike i institucije usaglašene sa osnovnim principima ekonomskih sloboda, Srbija na skali od 1 do 10 dobila ocenu 7,05, što je blago iznad svetskog proseka od 6,9.

"Posmatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodnu godinu Srbija je najviše napredovala u oblasti Zdrav novac, gde je ostvarila prosečnu ocenu 8,47, pre svega zahvaljujući niskoj, stabilnoj i predvidivoj inflaciji koja čuva realnu vrednost dohodaka privrede i građana", navodi NBS.

Prosečna ocena u odnosu je povećana i u oblasti Strukture pravnog sistema i svojinskih prava, Regulacije na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja, kao i Slobodnoj trgovini sa inostranstvom.

"Činjenica da je unutar ovih oblasti najveći napredak zabeležen u oblasti zapošljavanja, otklanjanja trgovinskih barijera i administrativnih zahteva, kao i zaštite prava svojine govori u prilog povoljnijem investicionom ambijentu", ističe se u saopštenju.

Indeks ekonomskih sloboda se inače obračunava na osnovu 42 varijable koje su razvrstane u pet širih oblasti: Veličina javnog sektora, Struktura pravnog sistema i svojinskih prava, Zdrav novac, Slobodna međunarodna trgovina i Regulacija na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja.

Konačna ocena dobijena je kao prosečna ocena za navedenih pet oblasti, a kao izvori podataka na bazi kojih se izračunavaju ocene koriste se podaci Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.

Tagovi: Narodna banka Srbije, inflacija, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE