GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Moguće da će privredni pad biti manji od 1,5 odsto

NBS: Moguće da će privredni pad biti manji od 1,5 odsto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije zadržala je projekciju iz maja da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine realno biti niži za 1,5 posto, ali ne isključuje mogućnost da bi pad BDP-a mogao da bude manji jer ima pozitivnih kretanja koja upućuju na to.

Za narednu godinu, NBS predviđa privredni rast od oko 6,0 procenata, piše u avgustovskom Izveštaju o inflaciji centralne banke.

U dokumentu se navodi da je ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu prevazišao očekivanja NBS, i da dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne signale da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo da bude i manje od projektovanog.

Međutim, zbog ponovnog globalnog širenja virusa korona, koje za posledicu može imati sporiji oporavak svetske ekonomije i eksterne tražnje, NBS je odlučila da ostane pri majskoj projekciji BDP-a.

Najjači efekti pandemije osetili su se u drugom tromesečju, kada je ekonomska aktivnost smanjena za 6,5 posto na međugodišnjem nivou, što je bolje od naših očekivanja predstavljenih u majskom izdanju Izveštaja o inflaciji, napominje NBS.

Dodaje da su pravovremene i koordinirane mere Vlade i NBS sprečile veći pad ekonomske aktivnosti u početnoj fazi pandemije.

"Zbog oporavka ekonomske aktivnosti u maju i junu, koji je usled donetih ekonomskih mera snažniji od očekivanog, i uz strukturu privrede Srbije u kojoj je manje učešće sektora turizma i ugostiteljstva, možemo očekivati bolji ishod po pitanju BDP-a ove godine nego u ostalim evropskim zemljama. To je u skladu i s projekcijama međunarodnih institucija", istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, u nastavku godine se očekuje dalji ekonomski oporavak, potpomognut donetim i najavljenim dodatnim merama Vlade i NBS.

Cilj je, kaže Tabaković, da se povoljnim uslovima finansiranja privrede i stanovništva stimuliše privredni rast i očuva povoljna srednjeročna perspektiva zemlje.

Očekuje da će oporavak već u narednoj godini biti više nego potpun, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

"Cilj nam je da se sačuvaju životi ljudi, ali da se u isto vreme sačuvaju i radna mesta i pomogne najugroženijim preduzećima. Verujem da smo dokazali da umemo da prepoznamo izazove vremena u kome živimo i da našu ekonomiju vodimo putanjom održivog i ubrzanog rasta, a građanima obezbedimo dalji rast životnog standarda", poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Niska i stabilna inflacija do kraja 2021.

Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i u narednom periodu, a prema avgustovskoj centralnoj projekciji NBS, potrošačke cene će nastaviti da se kreću u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja do kraja 2021. godine.

Takvom kretanju inflacije doprineće relativno niska agregatna tražnja, inflacija u međunarodnom okruženju i svetske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, dok će efekti niže svetske cene nafte postepeno iščeznuti, navodi se u avgustovskom Izveštaju NBS o inflaciji.

Nakon toga, s daljim rastom ekonomske aktivnosti i tražnje, inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto, ali će ostati ispod nje i u 2022, procenjuje centralna banka.

U odnosu na majsku prognozu, nova projekcija inflacije je na nešto višem nivou u kratkom roku, pre svega u trećem tromesečju, zbog viših cena voća, povrća i svetske cene nafte prethodnih meseci od pretpostavljenih.

U srednjem roku, projekcija inflacije je na nižem nivou, jer će prema oceni NBS dezinflatorniji uticaj agregatne tražnje i uvozne inflacije nadjačati inflatorni uticaj cene nafte na svetskom tržištu.

Iz centralne banke podsećaju da su se, u skladu s globalnim trendom usporavanja inflacije tokom početne faze pandemije, kretale i potrošačke cene u Srbiji.

Nakon što je u aprilu i maju bila ispod donje granice cilja, međugodišnja inflacija se vratila u granice cilja i u julu je iznosila 2,0 procenta, na šta su u najvećoj meri su uticali iščezavanje baznog efekta iz prošle godine kod cena hrane i sve manji negativni doprinosi cena naftnih derivate.

Pozitivan i nešto veći doprinos nego u prethodnom tromesečju beležile su cene voća, dok je doprinos ostalih kategorija hrane, kao i ne prehrambenih proizvoda, bio stabilan, što ukazuje na punu snabdevenost tržišta i u otežanim uslovima pandemije, konstatuje NBS.

Tagovi: Narodna banka Srbije, srpska ekonomija, srpski BDP, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE