GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljena negativna kretanja broja osiguranika pri HZMO-u

Nastavljena negativna kretanja broja osiguranika pri HZMO-u
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon pada na mjesečnoj (-0,6%) i godišnjoj (-0,6%) razini u prosincu, posljednji podaci HZMO-a za prvi mjesec 2021. godine zabilježili su nastavak negativnih kretanja broja osiguranika.

Broj osiguranih osoba pri HZMO-u u siječnju je tako pao na 1.531.689 osoba, što predstavlja pad od 0,3% u odnosu na prosinac te 0,5% u odnosu na siječanj 2020. godine.

Promatrano prema NKD-u, broj osiguranika u kategoriji Obrazovanje (koja sudjeluje sa udjelom od 7,5% u ukupnom broju osiguranika) najviše je pridonio ublažavanju mjesečnog pada, zabilježivši najsnažniji mjesečni rast tijekom siječnja, po stopi od 0,9% odnosno 1.004 osobe. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile pad na mjesečnoj razini, kategorija Trgovina na veliko i malo ostvarila je najznačajniji doprinos ukupnom padu, zabilježivši pad od 0,9% odnosno 2.019 osoba (s udjelom od 15,5%). Od ostalih kategorija koje su tijekom siječnja u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) je zabilježila mjesečni pad od 0,1% ili 261 osobu dok je Javna uprava i obrana (7,9%) zabilježila pad od 0,3% ili 427 osoba.

Na godišnjoj razini broj osiguranika niži je za 6.932 osobe. Među djelatnostima NKD-a koje su u siječnju zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Građevinarstvo, zabilježivši stopu rasta od 5,4% odnosno 6271 osoba, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, godišnjem padu najviše je pridonijela kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada jedanaesti mjesec zaredom, a u siječnju je iznosio 7,3% ili 6.522 osobe. Obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije. Spomenute kategorije s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Trgovina na malo te Prerađivačka industrija, također su nastavile negativna godišnja kretanja, po stopama od -2,0% odnosno -1,2%.

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugoj polovici prosinca usvojeni su novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a vrijede od 1. siječnja. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžene su na siječanj i veljaču. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u ovoj godini snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.

Tagovi: broj osiguranika pri HZMO-u, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE