GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje

Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 19:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom.

Prema posljednjim podacima DZS-a, uz smanjenje u odnosu na srpanj za 1,1% (sezonski i kalendarski podaci), obujam industrijske proizvodnje u kolovozu je na godišnjoj razini niži za 1,2% (kalendarski podaci). Prema izvornim indeksima na godišnjoj je razini pad također iznosio 1,2%.

Kumulativno, od siječnja do kolovoza 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 5,2% godišnje. Iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, pad u promatranome razdoblju najvećim je dijelom rezultat zatvaranja većine gospodarskih aktivnosti i otežanog protoka roba zbog mjera uvedenih za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Prema GIG-u, pad unutar kategorije Netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji traje od kraja 2019. nastavljen je i u kolovozu uz godišnju stopu pada od 5,1%. Uz blagi pad Energije za 0,2% godišnje ostale kategorije bilježe rast, Kapitalni proizvodi +4,5%yoy, Intermedijarni proizvodi +0,8%yoy, Trajni proizvodi za široku potrošnju +0,5%.

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini jedanaesti mjesec zaredom te je uz blago usporavanje dinamike u kolovozu bila niža za 1,7%. U Rudarstvu i vađenju, obujam industrijske proizvodnje pao je za 8,1% dok je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porastao za 5,8%.

Unutar prerađivačke industrije, uz godišnji pad između ostalog u kategorijama proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda (-1,7%), proizvodnje pića (-24,2%), proizvodnje odjeće (-16,6%), prerada drva (-9,6%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-23%), očekivano, godišnji rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je kod proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (+5,3%), proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda (+20,4%), proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (+11,7%) te proizvodnje računala te elektroničkih proizvoda (+8,5%).

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu bio je niži za 3,1% u odnosu na isto razdoblje lani dok je proizvodnost rada bila niža za 1,7%.

Kontrakcija domaće potražnje kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. U godini pred nama očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
POSLJEDICE
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo osjećat će posljedice pandemije koronavirusa najmanje do 2025. godine, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
SNAŽAN RAST
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u veljači najsnažnijim tempom u tri godine, potaknute inozemnom potražnjom, koja istodobno izaziva probleme u nabavi sirovina i rast cijena inputa, signalizirajući jačanje inflacije, pokazalo je izvješće Markita.
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE