GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje

Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 19:30
Autor: RBA analize
ANALIZA - Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom.

Prema posljednjim podacima DZS-a, uz smanjenje u odnosu na srpanj za 1,1% (sezonski i kalendarski podaci), obujam industrijske proizvodnje u kolovozu je na godišnjoj razini niži za 1,2% (kalendarski podaci). Prema izvornim indeksima na godišnjoj je razini pad također iznosio 1,2%.

Kumulativno, od siječnja do kolovoza 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 5,2% godišnje. Iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, pad u promatranome razdoblju najvećim je dijelom rezultat zatvaranja većine gospodarskih aktivnosti i otežanog protoka roba zbog mjera uvedenih za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Prema GIG-u, pad unutar kategorije Netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji traje od kraja 2019. nastavljen je i u kolovozu uz godišnju stopu pada od 5,1%. Uz blagi pad Energije za 0,2% godišnje ostale kategorije bilježe rast, Kapitalni proizvodi +4,5%yoy, Intermedijarni proizvodi +0,8%yoy, Trajni proizvodi za široku potrošnju +0,5%.

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini jedanaesti mjesec zaredom te je uz blago usporavanje dinamike u kolovozu bila niža za 1,7%. U Rudarstvu i vađenju, obujam industrijske proizvodnje pao je za 8,1% dok je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porastao za 5,8%.

Unutar prerađivačke industrije, uz godišnji pad između ostalog u kategorijama proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda (-1,7%), proizvodnje pića (-24,2%), proizvodnje odjeće (-16,6%), prerada drva (-9,6%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-23%), očekivano, godišnji rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je kod proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (+5,3%), proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda (+20,4%), proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (+11,7%) te proizvodnje računala te elektroničkih proizvoda (+8,5%).

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu bio je niži za 3,1% u odnosu na isto razdoblje lani dok je proizvodnost rada bila niža za 1,7%.

Kontrakcija domaće potražnje kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. U godini pred nama očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
INVESTICIJE
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
LONDON - Menadžeri širom svijeta manje su pesimistični nego proljetos u vezi ovogodišnjih investicijskih planova za Europu a nešto su optimističniji za razdoblje nakon pandemije covida 19, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje EY-a.
Tabaković: NBS predviđa rast šest odsto iduće godine
PREDVIĐANJA
Tabaković: NBS predviđa rast šest odsto iduće godine
BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto, a predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome
LOŠE VIJESTI
Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u studenome drugi mjesec zaredom, izvijestio je u utorak institut Ifo, procijenivši da će najveće europsko gospodarstvo zbog koronamjera vjerojatno ponovo pasti u četvrtom kvartalu.
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE