GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju

Nastavak rasta broja osiguranika pri HZMO u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema prvim podacima HZMO ukupan broj osiguranika na kraju svibnja 2021. iznosio je 1.573.949 zabilježivši tako rast i treći mjesec za redom, na godišnjoj razini.

Naime, u odnosu na kraj travnja broj osiguranika porastao je 1,0% ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. rast iznosio 3,3% ili 50.296 osoba. Štoviše broj osiguranika u navedenom mjesecu bio je za 1,9% ili 28.757 osoba viši u odnosu na 2019. godinu u kojoj je Hrvatska bilježila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Promatrano po djelatnostima najveći pozitivan doprinos rastu broja osiguranika (čak 46,5 30%) na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće sezone. Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva, koje je uz godišnju stopu zaposlenosti od 6,9% dao najveći pozitivan doprinos godišnjem rastu broja osiguranika. Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem svibnja 2021. dosegnuo je 126.970 (+8.200 na godišnjoj razini) odnosno 7,9% od ukupnog broja osiguranika. Kontinuirano pozitivne trendove bilježimo i u djelatnosti informacija i telekomunikacija, što i ne iznenađuje budući da je ova djelatnost i kroz 2020. godinu nastavila bilježiti rast aktivnosti potvrđujući otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom. Pri HZMO u ovoj djelatnosti na kraju promatranog mjeseca evidentirano je 51.277 osiguranika što je 7,2% ili 3.454 više nego u istom mjesecu lani.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7%) te trgovina (15,4%) u kojima se zabilježene i mjesečne i godišnje pozitivne stope rasta, pa je broj osiguranika u ovim djelatnostima dosegnuo 245.053 odnosno 239.352. Ipak, za razliku od građevinarstva i informacija i telekomunikacija, primjetno je da kod ovih djelatnosti broj osiguranika još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019.

S druge strane kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. Njihov broj (43.064) se na kraju svibnja spustio na najnižu razinu od kada je dostupna statistika (rujan 2013.).
U ljetnim mjesecima pred nama možemo očekivati nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i sada već sve izglednijim početkom (uspješne) turističke sezone.

Tagovi: mirovinska štednja, mirovinski fondovi, Mirex, Zagrebačka burza, Europska središnja banka, mirovine, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
TREND
Rast proizvođačkih cijena industrije u svibnju
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u svibnju ove godine porasle za 1,2 posto u odnosu na travanj te za 7,3 posto prema svibnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE