GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagel: Kamatom protiv inflacije, i po cijenu hlađenja ekonomije

Nagel: Kamatom protiv inflacije, i po cijenu hlađenja ekonomije
BUNDESBANK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 20:38
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim) ocijenio je da monetarne vlasti moraju kamatom ugasiti užarenu inflaciju, čak i po cijenu ekonomskog rasta. "Kamatne stope moraju porasti kako bi se inflacija spustila na dva posto", rekao je Nagel u utorak.

Inflacija je već mjesecima znatno iznad cilja koji je postavila Europska središnja banka (ECB).

Što dulje inflacija bude izvan kontrole, to će središnjim bankama biti teže stabilizirati cijene. "To povećava rizik od jake inflacije u srednjem roku", upozorio je Nagel na otvaranju simpozija Bundesbanke.

"Zato nastavljam raditi na tome, da se u ECB-u ne opustimo prerano, da normaliziramo monetarne uvjete, čak i ako naše mjere usporavaju gospodarski rast", rekao je Nagel.

Predsjednik Bundesbanke također je član Upravnog vijeća ECB-a koje vodi monetarnu politiku eurozone. "Kada monetarna politika ne uspije, sveukupni ekonomski troškovi znatno su veći."

Dramatično povećanje cijena energije i hrane mjesecima je poticalo inflaciju. Listopadske potrošačke cijene u eurozoni bile su za 10,7 posto više nego 12 mjeseci ranije, au Njemačkoj za 10,4 posto.

"Inflacija u Njemačkoj može ostati snažna i dogodine. Očekujem godišnji prosek iznad 7 posto," dodao je Nagel. "U svakom slučaju, stopa inflacije u Njemačkoj još dugo može biti iznad ciljane."

ECB je godinama inflaciju u eurozoni držala na ispod dva posto godišnje.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank, Europska središnja banka, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE