GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Načelni dogovor EU-a i Kine o investicijskom sporazumu

Načelni dogovor EU-a i Kine o investicijskom sporazumu
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - EU i Kina u srijedu su postigli načelni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, koji će omogućiti veći pristup europskih tvrtki kineskom tržištu.

Dogovor je postignut na video-konferenciji na kojoj su sudjelovali kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Obje strane sada će raditi na dovršetku teksta sporazuma, koji mora proći pravnu reviziju i preveden na službene jezike prije nego ga odobri Vijeće EU-a i Europski parlament.

Razgovori o investicijskom sporazumu započeli su još 2014., ali godinama su tapkali u mjestu, uz tvrdnje EU-a da Kina ne ispunjava obećanje o ukidanju ograničenja na europska ulaganja.

Prema postignutom dogovoru, europske kompanije više ne bi bile obavezne prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima a sporazum skicira i kaznene mjere za kineske državne tvrtke u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu, te pravila o transparentnosti državnih subvencija.

Prema dogovoru, Kina bi se obavezala i na poštivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu.
Kina je željela pristup energetskom tržištu EU-a, ali Bruxelles je zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti ponudio pristup tek malom dijelu sektora obnovljive energije, i to samo na uzajamnoj osnovi.

"Danas postignut dogovor važan je korak u našim odnosima s Kinom i za naš trgovinski program utemeljen na vrijednostima. Osigurat će europskim investitorima dosad nezabilježeni pristup kineskom tržištu, što će omogućiti našim poduzećima da se razvijaju i o stvaraju radna mjesta. Sporazum će također obvezati Kinu da poštuje ambiciozna načela u u pogledu održivosti, transparentnosti i nediskriminacije. Sporazum će osigurati uravnoteženje naših ekonomskih odnosa s Kinom", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Tagovi: investicijski sporazum EU-Kina, Angela Merkel, Njemačka, kineska ekonomija, Xi Jinping, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE