GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na mirovinskom zavodu ponovno manje od 1,6 milijuna osiguranika

Na mirovinskom zavodu ponovno manje od 1,6 milijuna osiguranika
HZMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2019 / 11:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupan broj osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) vratio se u kolovozu ispod razine od 1,6 milijuna, iznad koje je bio u srpnju, te je uz smanjenje za 0,3 posto u odnosu na srpanj krajem kolovoza pri HZMO-u bilo 1.559.446 prijavljenih osiguranika.

U srpnju je, naime, prema HZMO-ovim podacima, broj osiguranika tj. osoba koje su poslodavci prijavili na mirovinski zavod, po prvi puta od kada su dostupni podaci odnosno od siječnja 2012. bio veći od 1,6 milijuna te je iznosio 1.600.405.

Smanjenje osiguranika na mjesečnoj razini za 4.959 osoba rezultat je pada u mnogim djelatnostima, no primjetan je očekivan izraziti doprinos pada broja osiguranika u pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, odnosno u u ugostiteljstvu i turizmu. To je rezultat sezonskog zapošljavanja i sve veće orijentacije na djelatnosti povezane s turizmom odnosno smanjivanja potrebe za zapošljavanjem kako odmiče središnji dio turističke sezone, kažu analitičari Reiffeisen banka (RBA).

U tim djelatnostima mjesečno smanjenje osiguranih osoba iznosilo je 2.205 ili 1,6 posto.

No broj osiguranika pao je u odnosu na srpanj i u prerađivačkoj industriji, za 1.125 osoba ili 0,5 posto.

S druge strane, u djelatnostima s pozitivnim mjesečnim pomakom stope rasta ostale su vrlo skromne.

U odnosu na kolovoz 2018. broj osiguranika viši je za 2,3 posto, a RBA-ovi analitičari primjećuju da su unatoč sezonskim oscilacijama na tržištu rada, pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine, te su rezultat oporavka ekonomske aktivnosti i jačanja potražnje za radnom snagom.

Prosječan broj HZMO-ovih osiguranika u prvih osam mjeseci iznosio je 1,55 milijuna, što je 2,3 posto ili 34.707 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika pritom je došao iz građevinarstva, čiji je udio ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2 posto.

Uz prosječni godišnji rast od 7,3 posto u razdoblju siječanj - kolovoz, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu, kažu u RBA-u te prognoziraju nastavak rasta broja osiguranika na godišnjoj razini i u idućim mjesecima, uz porast zaposlenosti prema tom pokazatelju za oko 2 posto.

Tagovi: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, HZMO
PROČITAJ I OVO
Plenković: Rezovi kreću u svibnju, jedino mirovine nećemo dirati
JASNA PORUKA
Plenković: Rezovi kreću u svibnju, jedino mirovine nećemo dirati
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima predstavio je novi paket mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu pogođenom krizom koju je uzrokovao koronavirus.
BiH dobiva od MMF-a 165 milijuna dolara, s 500 milijuna eura pomaže gospodarstvu
POMOĆ
BiH dobiva od MMF-a 165 milijuna dolara, s 500 milijuna eura pomaže gospodarstvu
SARAJEVO - Novi kreditni aranžman vrijedan 165 milijuna dolara dogovorila je u srijedu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Federacija BiH najavila je potporu posrnulom gospodarstvu od pola milijarde eura zbog posljedica nastalih koronavirusom.
HGK i HUP zadovoljni novim Vladinim mjerama
REAKCIJE
HGK i HUP zadovoljni novim Vladinim mjerama
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljne su predloženim mjerama za pomoć gospodarstvu koje je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, budući su, kako ističu, uvaženi njihovi prijedlozi i argumenti.
Plenković najavio: Potpora za radnike 4.000 kuna, otpisi i odgode poreza za tvrtke
NOVI SET MJERA
Plenković najavio: Potpora za radnike 4.000 kuna, otpisi i odgode poreza za tvrtke
ZAGREB - "Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Želimo sačuvati hrvatske proizvođače."
Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa
OŠTAR PAD
Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su pale u ožujku, odražavajući urušavanje proizvodnje zbog pandemije koronavirusa koja je prekinula globalne lance opskrbe, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE