GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na minimalcu čak 52.000 radnika

Na minimalcu čak 52.000 radnika
MINIMALAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 09:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Minimalnu plaću prima oko 52 tisuće zaposlenih u Hrvatskoj, među kojima je dvadesetak tisuća radnika zaposlenih u drvnoj, kožnoj i tekstilnoj industriji, piše u subotu Večernji list.

Po visini minimalca Hrvatska se nalazi među pet država članica EU s najnižim primanjima za puno radno vrijeme, a manje od Hrvata zarađuju Bugari (332 eura), Letonci, Rumunji i Mađari. Godina 2022. počela je, inače, povećanjem minimalne plaće na 3750 kuna ili 500 eura neto, odnosno 4700 kuna ili 624 eura bruto od siječnja. Prva tako povećana minimalna plaća bit će isplaćena u veljači.

Uz 50-ak tisuća ljudi koji su prijavljeni na minimalac, još je i stotinjak tisuća zaposlenih čija primanja iznose nekoliko desetaka kuna više od minimalca. Svaki deseti zaposleni u zemlji zarađivao je u prosincu prošle godine manje od 3915 kuna neto, odnosno manje od 4772 kune bruto. Svaki drugi, pak, hrvatski radnik primio je manje od 6149 kuna neto.

Minimalna će plaća ove godine prvi put u Hrvatskoj biti veća od polovice prosječne plaće (oko 52 posto trenutačno) te iznad 60 posto medijalne neto plaće, trenutačno 62 posto, no s vremenom će se taj udio vjerojatno spuštati kako ostale plaće budu rasle. Prije pet godina minimalna je plaća dosezala samo 38 posto prosječnih primanja te je posljednjih godina snažnije rasla.

U prosincu je, inače, prosječna neto plaća u zemlji bila 7333 kune, tako da bi tijekom ove godine prosječna neto primanja mogla premašiti vrijednost od često spominjanih tisuću eura. S prosjekom iznad tisuću eura Hrvatska bi iduće godine mogla ući u eurozonu, no to ne znači da će građani sačuvati dostignutu razinu standarda. Inflacija je već sada ozbiljno nagrizla nominalno povećanje plaća pa je tako plaća isplaćena u prosincu realno bila viša samo 1,9 posto, iako je nominalno porasla gotovo 7 posto. Inače, od rujna ove godine i plaće će se, jednako kao i cijene, paralelno iskazivati u eurima i kunama, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: minimalne plaće, minimalac, tekstilna industrija
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE