GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na kraju lipnja bruto inozemni dug porastao na 84,7% BDP-a

Na kraju lipnja bruto inozemni dug porastao na 84,7% BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2019 / 08:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim, revidiranim podacima središnje banke bruto inozemni dug Republike Hrvatske koji uključuje inozemni dug opće države, središnje banke, drugih monetarnih financijskih institucija, ostalih domaćih sektora te izravnih ulaganja, krajem lipnja 2019. iznosio je 44,6 mlrd eura ili 84,7% BDP-a. 

U odnosu na kraj 2018. godine kada je bruto inozemni dug u odnosu na BDP iznosio 82,9% bruto inozemni dug viši je za 1,85 mlrd ili 4,3%.

U strukturi duga najveći udio od gotovo 38% čine ostali sektori odnosno trgovačka društva koja su nakon trogodišnjeg razduživanja prema inozemstvu tijekom 2019. ponovno počeli bilježiti pozitivne godišnje stope rasta. Bruto inozemni dug trgovačkih društava na kraju lipnja iznosio je 16,9 mlrd kuna. S 14,6 mlrd eura udio bruto inozemnog duga opće države vratio se na 32,7%, dok druge monetarne institucije zbog snažnog dugogodišnjeg razduživanja u prethodnim godinama (2012. – 2018.) s 4,3 mlrd eura bruto inozemnih obveza zadržavaju svoj udio na oko 10% (9,6% u lipnju).

Prirast inozemnog duga u prvoj polovici ove godine generiran je povećanjem obveza javnog sektora čiji je ukupan bruto dug prema inozemnim vjerovnicima na kraju lipnja 2019. iznosio 18,3 mlrd eura što je 10% ili 1,65 mlrd više u odnosu na kraj prethodne godine. Nominalni iznos bruto inozemnog duga javnog sektora tako je dosegnu najvišu razinu od svibnja 2017. Unutar javnog sektora država je s 14,6 mlrd bila najveći dužnik u polugodišnji prirast duga od 613 mil. eura, dok je dug središnje banke s iznosom od 2,5 mlrd eura za 864 milijuna eura ili 52% viši u odnosu na kraj prošle godine. Povećanje obveza opće države dominantno je posljedica rasta obveza po izdanim dugoročnim vrijednosnim papirima.

(Negaratirani) dug privatnog sektora na kraju istog mjeseca iznosio je 26,2 mlrd eura ili 260 milijuna eura više u odnosu na stanje na kraju 2018. Navedeni prirast duga uglavnom je generiran zaduživanjem drugih monetarnih institucija (za dodatnih 215 mil. eura).

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
TREND
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
BRUXELLES - Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
PRIČUVE
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem lipnja iznosila je 152,9 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini porasla za više od 10 mlrd. kuna (7,3%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila viša za 8,4 mlrd. kuna (5,8%).
Motovun na rubu bankrota
PROBLEMI
Motovun na rubu bankrota
MOTOVUN - Poput mnogih drugih jedinica lokalne samouprave, i Općina Motovun u situaciji izazvanoj korona krizom priprema interventne mjere za spas općinskog proračuna koje bi trebale biti usvojene na večerašnjoj sjednici Općinskog vijeća.
Zalihe industrijskih proizvoda u lipnju pale 3 posto na mjesečnoj razini
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda u lipnju pale 3 posto na mjesečnoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u lipnju tri posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE