GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na godišnjoj razini rast zaliha industrijskih proizvoda za 2,7 posto

Na godišnjoj razini rast zaliha industrijskih proizvoda za 2,7 posto
ZALIHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine bile su 0,5 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju veljače prošle godine veće za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 13,7 posto. Zalihe energije su pale sedam posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 1,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto.

Na godišnjoj su razini pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 11,3 posto.

Zalihe energije su na godišnjoj razini porasle za 5,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto, kapitalnih proizvoda za 2,6 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 0,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 3,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za dva posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje električne opreme, za 14,8 posto, a za više od deset posto porasle su i zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 14,2 posto, te ostalih prijevoznih sredstava, za 11,7 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 21,6 posto, i proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 21,4 posto

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 56,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje papira i proizvoda od papira, za 23,2 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
REJTING
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting dugoročnog duga Grada Zagreba 'BB-' i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva od koronakrize i konsolidacija proračuna.
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
UVOZ RADNIKA
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
ZAGREB - Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, mi uvozimo slabo obrazovanu radnu snagu, nama dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji.
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE