GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk: Kineska ekonomija bit će dvostruko jača od američke

Musk: Kineska ekonomija bit će dvostruko jača od američke
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 20:42
Autor: Siniša Malus
MIAMI - Izvšni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk predviđa da će kineska ekonomija na kraju nadmašiti Sjedinjene Američke Države barem dvostruko - što bi povećalo i vojno rivalstvo između dviju velikih nacija.

"Ono što će se činiti prilično neobično jest da će kineska ekonomija vjerojatno biti barem dvostruko veća od gospodarstva Sjedinjenih Država, možda i tri puta", rekao je Musk tijekom vatrenog razgovora s američkim ratnim zrakoplovnim general-potpukovnikom Johnom Thompsonom na Simpoziju zračnog rata u Orlandu na Floridi.

"Temelj rata je ekonomija", rekao je Musk.

"Ako imate pola resursa druge strane, tada je bolje da budete inovativni, ako niste inovativni, gubit ćete."

Dvije države su već dvije najveće svjetske ekonomije. SAD dominira s 21,44 bilijuna dolara nominalnog BDP-a i čini četvrtinu svjetskog gospodarstva. Kina je, međutim, najbrže rastuća ekonomija s tri biliona dolara s BDP-om od 14,14 biliona dolara.

Budući da je kinesko stanovništvo oko četiri puta veće od Sjedinjenih Država, Musk je rekao da će to smanjiti zapreku da Kina nadmaši ekonomsku veličinu. Prema američkom popisu stanovništva, u Sjedinjenim Državama živi oko 330 milijuna ljudi, dok u Kini živi više od 1,3 milijarde ljudi.

"Potrebno je samo da BDP po glavi stanovnika bude upola manji od Sjedinjenih Država pa da njihovo gospodarstvo bude dvostruko veće od našeg", rekao je Musk.

Ako pretekne američko gospodarstvo Kina bi vjerojatno izazvala porast napetosti između dviju zemalja, koje se već sukobljavaju u pitanjima poput trgovine i 5G tehnologije.

Tijekom razgovora s Thompsonom, Musk je više puta naglašavao važnost inovacija u Sjedinjenim Državama kako bi zadržali svoju konkurentsku prednost. Kad je riječ o svemiru, Musk je rekao da je američki saveznik u opasnosti da zaostane.

"To nije nešto što je predstavljalo rizik u prošlim vremenima, ali sada je rizik", rekao je.

"Uopće ne sumnjam da će Sjedinjene Države ako ne traže inovacije u svemiru biti druge u toj utrci."

Tagovi: Elon Musk, kineska ekonomija, američka ekonomija, Tesla, SpaceX
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE