GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moody's: Ekstremno visok rizik od globalne recesije

  Moody's: Ekstremno visok rizik od globalne recesije
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2019 / 13:51
Autor: SEEbiz
NEW YORK – Postoji „ekstremno velika“ šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 mjeseci, a kreatori politika možda neće biti u stanju preokrenuti taj smjer, smatra glavni ekonomist kompanije Moody's, Mark Zandi.

„Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju“, izjavio je Zandi, a prenosi američka TV mreža CNBC.

Prema njegovu mišljenju, da bi se izbeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primjer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD-a i Kine, da Britanija pronađe rješenje za Brexit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim poticajima.

„Mislim da su šanse za globalnom recesijom visoke, ekstremno visoke“, rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti usporavati.

Esvar Prassad, profesor sa Sveučilišta Cornell, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija svijeta, usprkos posrtanju zamašnjaka u drugim sektorima. Ali to, kako naglašava, nije održivo.

„Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mjera koje će potaknuti oživljavanje poslovnog i potrošačkog povjerenja i na kraju povećati investicije“, rekao je Prassad za CNBC.

Tagovi: Moody\'s, globalna recesija, recesija
PROČITAJ I OVO
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
OČEKIVANJA
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
MUENCHEN - Trajanje pandemije i stalni nedostatak integriranih sklopova ili čipova ipak nije prigušilo izvozna očekivanja u njemačkom proizvodnom sektoru, izvijestio je u utorak ekonomski istraživački institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu.
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
MIROVINE
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine umrlo je pet tisuća korisnika hrvatskih mirovina više nego teške 2020. godine, a ako se usporedba protegne na mirnije razdoblje otprije pet godina, tada se broj umirovljenika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine zbog smrti korisnika povećao za 10 tisuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE