GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moody's: Dobri rezultati Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji, no reforme spore

Moody's: Dobri rezultati Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji, no reforme spore
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2018 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - "Hrvatski udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) vjerojatno je pao ispod 80 posto na kraju 2017. godine, godinu dana ranije nego što smo očekivali i to je poboljšanje za gotovo 4 postotna boda u odnosu na 2016.", poručio je Evan Wohlmann, potpredsjednik Moody'sa i koautor izvješća te rejting agencije o Hrvatskoj, objavljenog u četvrtak.

U idućim godinama očekuje se daljnji pad tog udjela, navodi se u izvješću Moody'sa.

Zahvaljujući dobrim proračunskim rezultatima, Hrvatska je u lipnju prošle godine izašla iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) Europske unije, podsjećaju analitičari Moody's i smatraju da će ubuduće država uspjeti održati fiskalni deficit ispod razine od 3 posto BDP-a.

Moody's također očekuje da će rast hrvatskog gospodarstva ostati snažan, ali u 2018. lagano usporiti na 2,7 posto, što je u skladu s kretanjima u drugoj polovini 2017. i bliže srednjoročnim procjenama rasta BDP-a od 2 do 2,5 posto.

No, upozorava da mogućnost neurednog restrukturiranja Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, i dalje predstavlja negativni rizik za gospodarstvo. Analitičari Moody'sa smatraju da će domaća potražnja ostati glavni pokretač gospodarskog rasta, a osobna potrošnja podržana daljnjim poboljšanjima na tržištu rada, porastom plaća i snažnim povjerenjem potrošača. Rejting agencija poručuje i da je osjetljivost Hrvatske na rizik od nekih događaja niska, unatoč određenom stupnju političke nesigurnosti koja pritišće političko okruženje nakon formiranja nove koalicijske Vlade u lipnju 2017.

Rizici po bankarski sektor također ostaju niski, procjenjuje Moody's, zahvaljujući poboljšanju kvalitete aktive i povećanju domaćeg kreditiranja. Moody's zaključuje da bi rejting Hrvatske mogao povećati ako koalicijska Vlada predstavi gospodarske i fiskalne reforme koje bi poboljšale dugoročni gospodarski potencijal Hrvatske i osigurale daljnju silaznu putanju javnog duga. No, Moody's upozorava i da bi mogao ojačati negativni pritisak na rejting ako država ne bude u stanju idućih godina provesti sveobuhvatan program strukturnih reformi, s obzirom na to da bi neuspjeh u tome vjerojatno doveo do slabijeg rasta gospodarstva i dugoročnog rasta javnog duga. 

Očekivalo se da će Moody's krajem veljače objaviti nove procjene rejtinga Hrvatske, no to nije tada učinio. U svom rasporedu ta agencija ima navedeno da bi iduće procjene trebala objaviti u kolovozu ove godine. U siječnju je, pak, agencija Fitch podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BBplus', uz stabilne izglede, zahvaljujući, kako je poručila, stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija. To je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. Od tri vodeće rejting agencije, Fitch drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a S&P i Moody's dva stupnja ispod. Pritom Moody's izglede drži stabilnima, a Standard & Poor's, koji bi nove procjene trebao objaviti ovoga mjeseca, pozitivnima.

Tagovi: Moody\'s, kreditni rejting Hrvatske, Standard&Poor\'s, Fitch
PROČITAJ I OVO
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE