GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Žene ekonomski izloženije posljedicama pandemije

MMF: Žene ekonomski izloženije posljedicama pandemije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 15:32
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Pandemija korona virusa mogla bi ugroziti napredak žena ostvaren tijekom prethodna tri desetljeća u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

Gospodarski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva.

"U SAD je između travnja i lipnja nezaposlenost žena bila za dva postotna boda vec´a nego kod muškaraca", kaže izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u tekstu koji potpisuju još tri MMF-ova dužnosnika.

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to tako za 54 posto žena u SAD-u i 67 posto u Brazilu. Žene, osim toga, rade više neplac´enih kuc´nih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno, pokazuju MMF-ove procjene.

"Žene su preuzele vec´inu obiteljskih obaveza nastalih zbog mjera izolacije, poput zatvaranja škola", navodi MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera, ženama treba više vremena da dobiju posao, kažu MMF-ovi dužnosnici, a djevojke mnogim zemljama u razvoju morale su napustiti školovanje i početi raditi kako bi popunile kućne budžete.

No "dobro osmišljena politika poticanja oporavka mogla bi ublažiti negativne posljedice krize na žene", navode autori i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji, gdje su uvedena prava na djelomično plac´en dopust za roditelje s djecom ispod određene dobi.

Tagovi: žene, pandemija, posljedice pandemije, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE