GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Žene ekonomski izloženije posljedicama pandemije

MMF: Žene ekonomski izloženije posljedicama pandemije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 15:32
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Pandemija korona virusa mogla bi ugroziti napredak žena ostvaren tijekom prethodna tri desetljeća u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

Gospodarski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva.

"U SAD je između travnja i lipnja nezaposlenost žena bila za dva postotna boda vec´a nego kod muškaraca", kaže izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u tekstu koji potpisuju još tri MMF-ova dužnosnika.

Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to tako za 54 posto žena u SAD-u i 67 posto u Brazilu. Žene, osim toga, rade više neplac´enih kuc´nih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno, pokazuju MMF-ove procjene.

"Žene su preuzele vec´inu obiteljskih obaveza nastalih zbog mjera izolacije, poput zatvaranja škola", navodi MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera, ženama treba više vremena da dobiju posao, kažu MMF-ovi dužnosnici, a djevojke mnogim zemljama u razvoju morale su napustiti školovanje i početi raditi kako bi popunile kućne budžete.

No "dobro osmišljena politika poticanja oporavka mogla bi ublažiti negativne posljedice krize na žene", navode autori i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji, gdje su uvedena prava na djelomično plac´en dopust za roditelje s djecom ispod određene dobi.

Tagovi: žene, pandemija, posljedice pandemije, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
UVOZ RADNIKA
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
ZAGREB - Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, mi uvozimo slabo obrazovanu radnu snagu, nama dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji.
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE