GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF upozorava: Vlasti u BiH nisu u stanju ispuniti vlastita obećanja

MMF upozorava: Vlasti u BiH nisu u stanju ispuniti vlastita obećanja
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovine Andrew Jewell kritizirao je u srijedu vlasti te zemlje koje već duže od mjesec dana nisu u stanju dogovoriti način raspodjele kredita koji su tražile kao hitnu pomoć za borbu protiv pandemije.

MMF je u travnju odobrio BiH brzi kredit u iznosu od 330 milijuna eura namijenjenih kao pomoć zdravstvenom sektoru i gospodarstvu suočenim s posljedicama pandemije koronavirusa. Ti su novci prebačeni na račun Središnje banke BiH no tamo su ostali blokirani jer se vladajuće hrvatske i bošnjačke političke stranke odnosno njihovi ministri u Vijeću ministara BiH ne mogu dogovoriti o načinu na koji će kredit biti vraćan odnosno hoće li u tome izravno sudjelovati i županije ili će to biti obveza entiteta.

"Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF-a a ne koristi novac", kazao je Jewell u intervjuu za portal Klix.

Istaknuo je kako je u ovom slučaju riječ isključivo o političkom sporu a Središnja banka može samo čekati da se on riješi odgovarajućim odlukama na Vijeću ministara BiH.

Time je neizravno komentirao najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je ranije tijekom dana rekao da će Republika Srpska tužiti sudu guvernera Središnje banke Safeta Softića jer smatra kako je zapravo on odgovoran što kredit nije aktiviran.

"RS-u je već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zato će vlada (RS) već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Središnje banke koji osporava realizaciju", kazao je Dodik.

Jewell je potvrdio kako BiH zapravo plaća kamate na kredit bez obzira što ga nije počela koristiti a upozorio je kako sve što se sada zbiva može dovesti u pitanje buduću suradnju te države s MMF-om.

"Situacija pokazuje da se vlasti (BiH) ne mogu držati dane riječi. Rekli su da im je pomoć urgentno potrebna, a pruženu pomoć ne koriste. Neuspjeh da se riješi ovaj spor bi mogao ugroziti dalju financijsku pomoć MMF-a", kazao je Jewell.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Andrew Jewell
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE