GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF uplatio odobreni kredit BiH, još se čeka dogovor političara

MMF uplatio odobreni kredit BiH, još se čeka dogovor političara
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 12:31
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) prebacio je 361 milijun dolara na račun Središnje banke Bosne i Hercegovine, no taj novac namijenjen suočavanju s krizom zbog pandemije koronavirusa neće biti dostupan sve dok se ne otklone postojeće političke blokade u BiH.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prebacio je 361 milijun dolara na račun Središnje banke Bosne i Hercegovine, no taj novac namijenjen suočavanju s krizom zbog pandemije koronavirusa neće biti dostupan sve dok se ne otklone postojeće političke blokade u BiH.

Guverner Središnje banke BiH Safet Softić potvrdio je za televiziju N1 kako je novac iz kredita, kojega je početkom tjedna odobrio Upravi odbor MMF-a, uplaćen unatoč činjenici da na Vijeću ministara nije bilo potrebne suglasnosti oko dokumenta kojim je potrebno formalno potvrditi preuzimanje kredita i definirati način njegova vraćanja.

Kredit je odobren kroz MMF-ov program brze pomoći uz simboličnu kamatnu stopu od 1,05 posto i uz razdoblje počeka od 39 mjeseci.

Suglasnost na dokument o preuzimanju kredita, kojega je pripremilo Ministarstvo financija BiH, nisu dali bošnjački ministri, a ispostavilo se kako je razlog tomu način na koji je tretirano mjesto i uloga deset županija unutar Federacije BiH.

Ranije je pod pritiskom šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i američkog veleposlanika Erica Nelsona jedva postignut dogovor o načinu na koji će se rasporediti sredstva iz kredita. Republici Srpskoj tako bi pripalo 38 posto iznosa, a Federaciji BiH 62 posto, s tim što bi polovica iz te kvote ostala na razini entiteta, dok bi druga polovica bila raspoređena na županijama sukladno broju stanovnika koje imaju.

Iz uzajamnih optužbi koje su nakon toga razmijenili bošnjački i hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH moglo se zaključiti kako je sada sporno to tko će jamčiti vraćanje dijela kredita namijenjenog Federaciji i njenim županijama.

Bošnjački su ministri tražili da se županije, na čijem je uključivanju u aranžman inzistirao HDZ BiH, jasno definiraju kao subjekti koji imaju i obvezu vraćanja kredita, no Ministarstvo financija, na čijem je čelu HDZ-ov Vjekoslav Bevanda, tvrdilo je kako takav zahtjev nije sukladan postojećim zakonima.

"Ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA)... inzistiraju na neprihvatljivim i neutemeljenim zahtjevima", stajalište je čelništva HDZ BiH objavljeno nakon što je predsjednik te stranke Dragan Čović u srijedu o ovome razgovarao sa svojim najbližim suradnicima.

U intervjuu za Dnevni avaz od četvrtka predsjednik SDA Bakir Izetbegović optužio je pak HDZ BiH da koronakrizu koristi za promoviranje županija kao "neovisne komponente u Federaciji BiH".

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Safet Softić, Centralna banka BiH, Bosna i Hercegovina, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE