GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi

MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarordnom monetarnom fondu (MMF) treba više novca za pomoć zaduženim zemljama, poručila je njegova čelnica, upozorivši na vrlo neizvjesne globalne gospodarske izglede i sve dublji jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Kristalina Georgieva već se dugo zalaže za preraspodjelu posebnih prava vučenja (SDR), MMF-ove valute, a u ponedjeljak je poručila da bi se time moglo dodijeliti više novca u rješavanje zdravstvene i gospodarske krize i ubrzati razvoj prema digitalnom i zelenom gospodarstvu.

Za mandata predsjednika na odlasku Donalda Trumpa SAD je kao najveći dioničar MMF-a blokirao preraspodjelu posebnih prava vučenja budući da prema važećim odredbama bogatije zemlje dobivaju više novca, razmjerno svom udjelu.

MMF je intenzivirao povoljno financiranje gospodarstava u nastajanju i razvoju, uključujući i donacije zemalja članica u iznosu od oko 20 milijardi dolara u postojećim SDR-ovima. To će i dalje imati važnu ulogu, ali potrebni su daljnji koraci, naglasila je Georgieva.

"To će i dalje biti jako važno, još i važnije, kako bismo mogli povećati naše kapacitete za potporu zemljama koje kaskaju", kazala je šefica MMF-a.

Preraspodjela posebnih prava vučenja i dalje se razmatra, ustvrdila je.

Moguća prodaja zlata iz MMF-ovih pričuva uključivala bi "određene oportunitetne troškove" za MMF, no odluka je na članicama, dodala je.

Nova predsjednica Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), švedska ministrica financija Magdalena Andersson na online tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak zajedno s Georgievom izjavila je da je jasno da je potreba za likvidnošću i dalje velika.

Najavila je i konzultacije sa zemljama-članicama o opcijama jačanja likvidnosti.

Andersson je prva dužnosnica iz Europe koja je u više od 12 godina došla na čelo IMFC-a i prva je žena na toj dužnosti a njezin trogodišnji mandat počeo je u ponedjeljak.

Očekuje da će skupina 20 najvećih gospodarstava (G20) produljiti postojeći moratorij na otplatu dugova najsiromašnijih zemalja, koji bi, kako stvari sada stoje, trebao završiti u lipnju. Dodaje ipak da će mnogo toga ovisiti o dinamici cijepljenja u narednim mjesecima.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Kristalina Georgieva, zlato
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE