GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: U Srbiji donet snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera

MMF: U Srbiji donet snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera
MERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 19:01
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda ocenili su su da je Srbija ovu krizu dočekala u mnogo boljem stanju nego neke prethodne periode.

MMF je naveo da je bio važan preduslov za adekvatnu reakciju Srbije od samog početka krize.

Zvanični razgovori delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu.

Ocenjeno je da je u Srbiji donet snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera u borbi protiv pandemije, kao i da Srbija ima dobre izglede rasta.

Zaključeno je da Narodna banka Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka, s obzirom na to da je u Srbiji obezbeđena višegodišnja stabilnost cena i finansijskog sektora, da je mnogo urađeno u oblasti jačanja finansijskog sektora, kao i da je ključno da se kontinuitet dobre politike nastavi.

Sumirajući nove makroekonomske projekcije, koje uključuju i najnovija kretanja, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da se od početka pandemije na međunarodnom nivou vodi debata oko toga da li će oporavak svetske ekonomije imati oblik latiničnog slova "V", a da u slučaju Srbije nema dileme da će oporavak biti brz i da će imati najbolji mogući profil u uslovima koji su zadesili svet.

I Međunarodni monetarni fond je ocenio da su mere nosilaca politika u Srbiji dobro osmišljene i da su na pravi način bile usmerene na podršku svim sektorima, čime je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

"U Srbiji su efekti prvog talasa pandemije, zaključno sa aprilom, bili u okvirima naših pretpostavki na osnovu kojih smo radili makroekonomske projekcije. Od maja je oporavak u svim mesecima bio brži od naših očekivanja. Promet u trgovini na malo još u junu vratio se na pretkrizni nivo, dok se industrijska proizvodnja na taj nivo vratila u avgustu, kada ga je i premašila", rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

S obzirom na to da smo premašili pretkrizni nivo industrijske proizvodnje i da su rezultati u poljoprivredi još bolji nego što smo mislili, kako je navela Tabakovićeva, "sasvim je realno što sada očekujemo stopu rasta BDP-a u ovoj godini od -1 odsto uz rizike naviše".

"Već sledeće godine očekujemo potpuni ekonomski oporavak i rast bruto domaćeg proizvoda od oko 6 odsto".

U pogledu mera monetarne, makro i mikro prudencijalne politike, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da je Narodna banka Srbije nastavila s višegodišnjim pristupom, koji se sve više zagovara i na globalnom nivou – a to su intervencije na deviznom tržištu s ciljem očuvanja relativne stabilnosti kursa.

Pored toga, podsetila je predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda na sve mere koje su donete u periodu od prethodnog razmatranja našeg ekonomskog programa, uključujući drugi moratorijum i paket mera privremenog karaktera, kojima se građanima olakšava pristup finansiranju.

Paketom mera podstiče se budući privredni rast i ublažavaju negativni efekti pandemije na stanovništvo i privredu, uz očuvanje finansijske stabilnosti. Deo mera ima za cilj da se stanovništvu omogući lakši pristup stambenim kreditima, a time i da se podrži građevinska industrija putem bržeg obrta sredstava.

Na kraju, zaključeno je da Narodna banka Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka, s obzirom na to da je u Srbiji obezbeđena višegodišnja stabilnost cena i finansijskog sektora, da je mnogo urađeno u oblasti jačanja finansijskog sektora, kao i da je ključno da se kontinuitet dobre politike nastavi.

Razgovori sa MMF-om počeli su danas, a kako navodi NBS, teme će biti i primena i efikasnost mera ekonomske politike preduzetih zbog pandemije kovida 19, a biće reči i o ekonomskim izgledima i projekcijama za naredni period.

U Narodnoj banci Srbije kažu da će tokom razgovora do 16. oktobra biti sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja. Pored toga, razmotriće se i status realizacije ciljeva u okviru praćenja programa saradnje sa MMF-om, saopštila je NBS.

Delegaciju Srbije predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodi Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori sa misijom MMF-a koji će trajati do 16. oktobra vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Taj vid saradnje sa Srbijom, MMF je odobrio u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Virtuelna poseta MMF- a tokom koje će biti održan niz sastanaka trajaće do 16. oktobra.

Ovo je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana Srbije sa MMF-om, poznatijeg pod nazivom "Čuvarkuća", koji je potpisan u julu 2018. godine i koji podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te međunarodne finansijske organizacije.

Kako je ranije Tanjugu rečeno u MMF-u i Ministarstvu finansija, teme će biti ocena trenutne finansijske situacije u zemlji, mogući nastavak aranžmana sa tom finansijskom organizacijom, ali i budžet za 2021. godinu.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Siniša Mali, Vlada Srbije, Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE