GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF u ekonomski nadzor uključuje klimatske rizike i digitalnu tehnologiju

MMF u ekonomski nadzor uključuje klimatske rizike i digitalnu tehnologiju
PARAMETRI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 11:03
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je modernizaciju mehanizma ekonomskog nadzora uključivanjem rizika povezanih s klimatskim promjenama, nejednakošću i razvojem digitalnih tehnologija.

"Cilj nam je da naš nadzor - naša ekonomska analiza i procjena - bolje odražava aktualno stanje, da bude više fokusiran na određene teme, da obuhvaća više informacija. Ukratko, da se modernizira", objasnio je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Promjene bi trebale poboljšati kvalitetu i obuhvat nadzora kako bi se članicama MMF-a pomoglo da se lakše snađu u nadolazećim izazovima i postignu otporan rast i makroekonomsku stabilnost, napisao je MMF u izvješću o reviziji mehanizma nadzora.

Kako bi se bolje procijenile ekonomske perspektive zemalja, MMF-ove analize trebale bi dati prioritet proučavanju rizika i neizvjesnosti, sprečavanju i ublažavanju širenja kriza, smatraju.

Uz makrofinancijske čimbenike, MMF u izvješću izdvaja i visoku razinu nesigurnosti i rizike povezane s digitalnim tehnologijama, uključujući kriptovalute. Upozoravaju i na klimatske promjene, nejednakost, demografiju i višepolarni globalni sustav.

Nadzor bi ubuduće trebao također ciljati na dugoročniju perspektivu kako bi se poticala ekonomska održivost i usvojiti jedinstveni pristup poticanju snažnog i održivog rasta, smatraju u MMF-u.

Upozorili su da pandemija covida-19 još uvijek koči gospodarsku aktivnost u mnogim dijelovima svijeta i da je produbila nejednakost i povećala razinu javnog duga, što bi moglo ugroziti za ekonomsku stabilnost u nekim regijama.

Novi pristup ekonomskom nadzoru skiciran je nakon prve sveobuhvatne revizije od 2014. godine, definirajući strateški smjer za naredne godine.

Skupine civilnog društva pohvalile su promjene koje po njima prvi puta uvažavaju činjenicu da politika povezana s klimatskim promjenama utječe na ukupnu ekonomsku izvedbu.

Oxfam i druge skupine upozorili su ipak da nisu dovoljno dalekosežne da se naglase "pogubni učinci rastuće nejednakosti", klimatske promjene i trajna rodna neravnoteža.

Također su kritizirali MMF zato što se u reviziji nije u potpunosti konzultirao s nevladinim organizacijama.

Recourse, skupina usmjerena na razvojne financije, ističe i da je MMF trebao natjerati 20 najvećih proizvođača ugljičnog dioksida da plate za posljedice emisija po globalnu održivost.

Analiza otkriva prepreke u upravljanju MMF-om budući da su najveća svjetska gospodarstva ujedno i najveći MMF-ovi dioničari, istaknuo je Sargon Nissan iz Recoursea.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Gerry Rice, klimatske promjene, digitalni nadzor
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE