GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF snizio prognozu rasta američke ekonomije

MMF snizio prognozu rasta američke ekonomije
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo porast će ove godine 2,3 posto, slabije no što se očekivalo, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši da novi podaci signaliziraju posustajanje osobne potrošnje.

Krajem lipnja MMF je procijenio da će najveće svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 2,9 posto.

U 2023. rast bi trebao naglo usporiti, na samo 1,0 posto, prognoziraju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,7 postotnih bodova.

Međunarodni zajmodavac snizio je prognoze nakon što su američki podaci za prvo tromjesečje pokazali pad aktivnosti za 0,4 posto na tromjesečnoj razini i slabu osobnu potrošnju u svibnju.

Upozorili su istodobno na izazove koje donosi visoka inflacija i nastojanja središnje banke da je obuzda snažnim podizanjem kamatnih stopa.

Rast cijena široke palete proizvoda "predstavlja sistemski rizik za Sjedinjene Države i za svjetsko gospodarstvo", zaključili su izvršni direktori MMF-a u izvješću nakon konzultacija prema članku IV, objavljenom u utorak.

"Prioritet vladine politike sada mora biti hitno i efikasno kočenje rasta plaća i cijena, ali tako da se ne izazove nagli pad aktivnosti", upozorili su.

"Bit će to teška zadaća", zaključuju.

Postrožena monetarna politika trebala bi spustiti stopu inflacije do zadnjeg tromjesečja iduće godine na 1,9 posto, sa 6,6 posto u zadnja tri ovogodišnja mjeseca, procjenjuje MMF.

To će dodatno zakočiti rast, ali SAD bi trebao izbjeći recesiju, drže.

No, više kamatne stope i smanjena državna potrošnja svest će rast osobne potrošnje "otprilike na nulu početkom iduće godine", što će ublažiti probleme u nabavi, istaknuo je na blogu ekonomist MMF-ova odjela za zapadnu hemisferu Andrew Hodge.

"Posustajanje potražnje podići će do druge polovine iduće godine stopu nezaposlenosti na razinu od oko pet posto, što bi trebalo smanjiti plaće", drži Hodge.

MMF Washingtonu sugerira da usvoji socijalne i mjere zaštite klime koje je skicirao predsjednik Joe Biden, budući da bi potaknule aktiviranje građana na tržištu rada, ublažile inflaciju i utrle put tranziciji na niskougljično gospodarstvo.

"Direktori su preporučili i da se ukinu trgovinska ograničenja i podignute carine iz proteklih pet godina", stoji u izvješću MMF-a.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE