GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF snizio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021. godini

MMF snizio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021. godini
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 4,7 posto, a u 2022. godini očekuje ubrzanje gospodarske aktivnosti i povratak na pretpandemijsku razinu.

U listopadu prošle godine MMF je prognozirao da će hrvatsko gospodarstvo u 2021. porasti 6,0 posto.

U 2020. godini gospodarstvo je smanjeno 9,0 posto, potvrdio je MMF u redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo (WEO) procjenu od prošle jeseni.

U 2022. godini aktivnosti bi po njihovim izračunima trebale porasti 5,0 posto, što bi značilo da bi hrvatsko gospodarstvo do kraja 2022. trebalo premašiti pretpandemijsku razinu.

Hrvatska se novim MMF-ovim procjenama svrstala među europska gospodarstva u nastajanju koja bi trebala bilježiti najviše stope rasta u ovoj i idućoj godini.

Višu stopu rasta trebale bi u 2021. godini bilježiti samo Turska i Rumunjska, od šest posto, i Srbija, od 5,0 posto.

U 2022. godini samo bi Mađarska trebala bilježiti snažniji rast, od 5,7 posto, pokazuju MMF-ove nove procjene.

U skupini europskih gospodarstava u nastajanju aktivnosti bi ove godine trebale porasti 4,4 posto, za pola postotnog boda snažnije no što je MMF procijenio prošle jeseni. U 2022. rast bi trebao usporiti na 3,9 posto.

Ublažena procjena manjka i nezaposlenosti

Manjak na tekućem računu platne bilance Hrvatske, iskazan udjelom u BDP-u, trebao bi ove godine iznositi 2,3 posto i biti manji za 0,8 postotnih bodova no što je MMF procijenio u listopadu.

U 2020. godini manjak je iznosio 3,5 posto, čime je međunarodni zajmodavac povisio procjenu manjka iz listopada za 0,3 postotna boda.

Iduće godine manjak na tekućem računu platne bilance Hrvatske trebao bi se po njima trebao spustiti na 1,6 posto.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosit će ove godine 9,4 posto i biti osjetno manja no što je MMF predvidio prošle jeseni, procijenivši je na 10,3 posto.

U 2020. godini iznosila je 9,2 posto, čime je MMF snizio procjenu od prošle jeseni za 0,1 postotni bod.

U 2022. trebala bi kliznuti na 9,0 posto.

Potrošačke cijene trebale bi ove godine u Hrvatskoj porasti 0,7 posto, procjenjuje MMF. Na kraju prošle godine prognizirali su da će porasti 0,8 posto.

U 2020. godini stopa inflacije iznosila je 0,3 posto, u skladu s procjenama iz listopada.

U 2022. MMF očekuje znatno ubrzanje rasta potrošačkih cijena u Hrvatskoj, na 1,2 posto.

Tagovi: hrvatski BDP, Međunarodni monetarni fond, hrvatska ekonomija, hrvatski turizam, hrvatski izvoz, osobna potrošnja, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE