GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo

MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 12:08
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsko gospodarstvo, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim kućanstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i potaknuo više od milijun građana na bijeg preko granica dok su Rusiji zbog napda na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istaknuo je MMF u priopćenju objavljenom u subotu.

"Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokom razinom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne", priopćio je MMF.

"Rat i sankcije koje je potaknuo teško će pogoditi i svjetsko gospodarstvo", upozorili su, ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istodobno koči gospodarsku aktivnost.

Cjenovni šokovi osjetit će se u cijelom svijetu i vlade bi trebale posegnuti u proračun i pomoći siromašnim kućanstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

Ekonomska šteta bit će još veća ako rat eskalira, dodaju.

Obnova Ukrajine bit će skupa

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku gospodarsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i zračne luke i uništene brojne ceste i mostovi.

"Iako je u ovoj fazi jako teško točno procijeniti potrebe za financiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni", naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze s Ukrajinom i Rusijom znače iznimno veliki rizik oskudice i problema u opskrbi za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja s Moldavijom o mogućnostima financiranja, ističu dodavši da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i preinake u postojećem zajmovnom programu 'teškom' 558 milijuna dolara kako bi se lakše nosila s troškovima aktualne krize.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, ukrajinska kriza, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE