GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Rast Srbije pet odsto u 2021.

MMF: Rast Srbije pet odsto u 2021.
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 09:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da je odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku petog - poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018.

Odbor MMF ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno, navela je NBS i dodala da je konstatovano da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Ističe se da MMF, posle početka oporavka od korona virusa u trećem tromesečju 2020, predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini i 4,5 odsto u narednoj.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF pozitivno ocenio ekonomske mere tokom krize izazvane kovidom.

Odbor MMF je konstatatovao i da je u Srbiji očuvana niska inflacija i da se očekuje da će ona ostati pod kontrolom NBS i u ovoj godini, te za ovu godinu projektuju početnu inflaciju od 1,9 odsto.

Prema oceni MMF fiskalni deficit od tri odsto bruto društvenog proizvoda obezbediće da se učešće javnog duga u BDP smanjuje, stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku.

Tabaković je rekla da je cilj ekonomskog programa bio očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, da je Srbija sprovodila program i da su svi ciljevi ispunjeni i da su tokom osam godina u Srbiji stvoreni uslovi za zdrav i dinamičan rast.

Odbor MMF je istakao da u narednom periodu prioriteti ostaju povezani sa nastavkom strukturnih i institucionalnih regormi.

“Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, poručila je Tabaković

Tagovi: srpska ekonomija, srpski BDP, Međunarodni monetarni fond, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE