GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Rast slovenske ekonomije bit će slabiji od predviđanja

MMF: Rast slovenske ekonomije bit će slabiji od predviđanja
SLABIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 21:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je pogoršao prognozu rasta slovenskog gospodarstva ove godine. Umjesto povećanja BDP-a od 5,2%, sada predviđa rast od 3,7%. 2022. gospodarska će aktivnost ojačati za 4,5 posto. Na kraju konzultacija s dionicima, nove je podatke otkrio šef misije MMF-a u Sloveniji Bernardin Akitoby.

Prema predviđanjima MMF-a, slovensko će se gospodarstvo vratiti na razinu prije krune tek 2022. godine, rekao je Akitoby na konferenciji za novinare na kraju redovnih konzultacija različitih slovenskih dionika s misijom MMF-a, koje su se ovaj put odvijale u virtualnom obliku zbog epidemiološka situacija.

Akitoby je također spomenuo rizike koje bi ekonomski oporavak mogao usporiti. Citirao je ponovno oživljavanje epidemije covida-19 zbog novih verzija virusa, kašnjenja ili poteškoća u kampanji cijepljenja i previranja na međunarodnim financijskim tržištima.

Prema riječima šefa misije za Sloveniju pri MMF-u, u trenutnoj je situaciji prvi zadatak vlasti suzbijanje širenja virusa i nastavak opsežne potpore kućanstvima i poduzećima sve dok široko cijepljenje stanovništva ne omogući ukidanje restriktivne mjere. MMF vjeruje da je zemlja odgovorila na negativne posljedice epidemije brzim, sveobuhvatnim i dobro koordiniranim mjerama za ublažavanje ekonomskih i socijalnih učinaka krize.

Prema stručnjacima fonda, on je naveo četiri glavna prioriteta slovenske ekonomske politike. Prvo je zadržavanje snažne potporne fiskalne potpore sve dok ekonomski oporavak ne bude održiv. Međutim, nakon što oporavak bude održiv, prema Akitobyju fiskalna potpora mora se preusmjeriti s ublažavanja učinaka krize na poduzimanje mjera za rješavanje budućih izazova.

Drugi je prioritet i dalje pažljivo pratiti tvrtke i financijske institucije i njihovu izloženost sektorima koji su najviše pogođeni epidemijom. Prema riječima stručnjaka MMF-a, Banka Slovenije izvršila je izvrstan posao u održavanju financijske stabilnosti i kreditiranja.

No, iako su banke u krizu ušle u dobrom položaju likvidnosti i kapitala, rizici su se, kao i svugdje, povećali, rekao je Akitoby. Stoga je potrebno nastaviti budno pratiti kvalitetu aktive banaka i pronaći pravu ravnotežu između brige o financijskoj stabilnosti i osiguranja odgovarajuće razine kreditiranja kućanstava i poduzeća. Također smatra vrlo važnim namjerno napuštanje mjera potpore bankama i tvrtkama kako bi se spriječilo širenje bankrota, koji bi mogli ugroziti nastavak koronske krize i istek odgađanja kredita.

Prema MMF-u, treći prioritet ekonomske politike je omogućiti učinkovito preusmjeravanje ljudskih resursa između gospodarskih sektora, čime se minimaliziraju posljedice epidemije.

Država je mjerama uspjela održati razinu zaposlenosti, a to su bili pravi potezi, rekao je Akitoby. No s jačim oporavkom i jasnijom slikom dugoročnih posljedica krize, fokus treba preusmjeriti sa zaštite radnih mjesta na preusmjeravanje radne snage između sektora i na prekvalifikaciju u aktivnosti s višom dodanom vrijednošću. Fond tako podržava aktivne politike zapošljavanja i programe osposobljavanja, mjere za poboljšanje rada službe za zapošljavanje i smanjenje troškova za tvrtke koje se zapošljavaju.

Prema Akitobyju, četvrti prioritet je ubrzati digitalnu transformaciju i ulaganje u zelene tehnologije kako bi se povećala produktivnost i poboljšala konkurentnost. Vlada je identificirala digitalizaciju kao jedno od glavnih područja za ulaganje sa sredstvima iz EU fonda za oporavak nakon koronske krize, istaknuo je. Međutim, da bi Slovenija ispunila svoje obveze prema Pariškom klimatskom sporazumu, mora kombinirati ulaganja temeljena na EU fondovima u ovom području s učinkovitijim oporezivanjem sektora koji generiraju najviše stakleničkih plinova. Spomenuo je promet.

Akitoby je također naglasio da Slovenija ima dugu tradiciju socijalnog dijaloga, što joj može koristiti u ovim trenucima. MMF stoga poziva vladu da se nadogradi na ovu tradiciju i dalje poboljšava socijalni dijalog.

Akitoby je na konferenciji za novinare razgovarao s guvernerom Banke Slovenije Boštjanom Vasleom i ministrom financija Andrejem Širclom. Vasle je napomenuo da su ovogodišnje konzultacije s misijom obilježene značajnim sličnostima u stavovima svih sa slovenske strane i predstavnika MMF-a. Dogovor je da je usmjerenost ekonomskih politika u ovom trenutku presudna, ali nakon završetka krize strukturne će politike doći do izražaja jer će se Slovenija ponovno suočiti s izazovima s kojima se već dugo suočava.

Koliko ćemo se brzo pozabaviti tim izazovima, odredit će koliko će se brzo Slovenija izvući iz trenutne situacije. S obzirom na uspjeh oporavka i rješavanje dugoročnih izazova, među zemljama će se stvarati razlike, uvjeren je.

Tagovi: slovenska ekonomija, digitalna transformacija, zelena tehnologija, Boštjan Vasle, Bernardin Akitoby, koronavirus u Sloveniji, Međunarodni monetarni fond, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE