GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF predviđa pad globalne ekonomije u 2020.

MMF predviđa pad globalne ekonomije u 2020.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavili su u petak čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), najavljujući dodatnu pomoć za zemlje-članice.

"Nalazimo se u situaciji bez presedana u kojoj globalna pandemija prerasta u gospodarsku i financijsku krizu", ističu u priopćenju izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i predsjedatelj Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora Lesetja Kganyago.

"Gospodarska aktivnost naprasno je zamrla i globalni bruto domaći proizvod (BDP) ove će se godine smanjiti", dodaju.

"Zemlje-članice već su poduzele izvanredne mjere kako bi spasile živote i sačuvale gospodarske aktivnosti. No, potrebni su i dodatni potezi", naglašava dvoje čelnika MMF-a.

"Prioritet mora biti ciljana fiskalna podrška ranjivim kućanstvima i poduzećima kako bi se ubrzao i ojačao oporavak u 2021. godini", tumače Georgijeva i Kganyago.

Podsjećaju da je MMF već najavio da je spreman iskoristiti svoje financijske kapacitete od ukupno 1.000 milijardi dolara kako bi podupro zemlje-članice.

Međunarodni je zajmodavac najavio i da je spreman otpisati dio duga najsiromašnijim zemljama a danas su poručili i da će razmotriti dodatne opcije kako bi ublažili nestašicu stranih valuta u pojedinim zemljama.

OECD očekuje značajan pad velikih gospodarstava

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

"Naše najnovije projekcije pokazuju da će karantena izravno pogoditi sektore koji čine i do trećine bruto domaćeg proizvoda najvećih gospodarstava", upozorio je čelnik OECD-a Angel Gurria u četvrtak čelnike 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

"Prema našim će izračunima svaki mjesec karantene značiti smanjenje godišnje stope BDP-a za dva postotna boda", naveo je Gurria.

Napomenuo je i da u tom razdoblju samo sektoru turizma prijeti pad aktivnosti u rasponu od 50 do 70 posto.

"Mnoga će gospodarstva zapasti u recesiju", zaključio je čelnik OECD-a.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, OECD,
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
U SAD-u zahtjevi za naknade za nezaposlene ispod 2 milijuna prvi put od ožujka
TRŽIŠTE RADA
U SAD-u zahtjevi za naknade za nezaposlene ispod 2 milijuna prvi put od ožujka
NEW YORK - Broj tjednih zahtjeva u SAD-u za isplatu naknade za nezaposlene pao je prvi put od sredine ožujka ispod dva milijuna, pokazuju u četvrtak podaci američke vlade.
ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura
POTEZI
ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odobrila značajno povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi s ciljem podrške oporavku eurozone od gospodarske krize izazvane koronavirusom.
Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju
MALOPRODAJA
Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju

BRUXELLES - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je izrazitije smanjen na mjesečnoj i godišnjoj razini u uvjetima koronakrize, a promet je oštro pao i u Hrvatskoj, pokazuje u četvrtak izvješće Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE