GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao ukrajinske vlasti da izbjegnu smanjivanje prihoda od poreza

MMF pozvao ukrajinske vlasti da izbjegnu smanjivanje prihoda od poreza
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održao je ovoga tjedna produktivne razgovore s ukrajinskim vlastima te će u sljedećim tjednima raditi na uspostavi pojačanog nadzora programa koji je zatražila Ukrajina, rekao je u petak šef misije MMF-a Gavin Gray.

Gray je rekao da su predstavnici MMF-a četiri dana u Beču održavali sastanke s predstavnicima ukrajinskih vlasti te da su o svojim zaključcima razgovarali s ministrom financija Serhijem Marčenkom i guvernerom ukrajinske narodne banke Andrijem Pišnjim.

Kako je rekao, ukrajinski čelnici zaslužuju priznanje jer su uspjeli održati "značajan stupanj makroekonomske stabilnosti" nakon invazije zbog koje je znatno pao bruto domaći proizvod i narasla inflacija, a fiskalni deficit zemlje dosegao razinu bez presedana.

"Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela prije više od sedam mjeseci, izazvala je velike ljudske patnje i zadala zemlji težak gospodarski udarac", rekao je Gray i dodao da su razgovori bili usmjereni na razvoj makro-financijske situacije, proračun za 2023. godinu i s njim povezane potrebe iz inozemstva, probleme u financijskom sektoru te politiku koja će pridonijeti makroekonomskoj stabilnosti.

Predstavnici MMF-a pozvali su Ukrajinu da se suzdrži od mjera koje bi izazvale pad prihoda od poreza, nastojeći pronaći ravnotežu između potrošnje i dostupnoga financiranja, ali nije iznosio pojedinosti, rekao je Gray.

Dodao je da će obje strane u predstojećim tjednima i dalje razrađivati zahtjev Kijeva da odbor direktora MMF-a nadzire programa, što je nedavno odobreno.

MMF je ovog mjeseca odobrio 1,3 milijarde dolara hitnoga financiranja za Ukrajinu, uz 1,4 milijarde dolara odobrenih u ožujku.


Ukrajinske vlasti traže dodatnih 20 milijardi u okviru šireg programa.

Ukrajisnki predsjednik Volodimir Zelenskij prošloga je tjedna od međunarodnih donatora zatražio 55 milijardi dodatne financijske pomoći – 38 milijardi za pokrivanje procijenjenog proračunskog deficita za iduću godinu i još 17 mlijardi za početak obnove infrastrukture.

Tagovi: međunarodni monetarni fond, gavin gray, ukrajina, rat u ukrajini
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE