GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.

MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond neznatno je povećao svoje izglede za globalni rast ove godine zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u SAD-u i Europi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva nakon što je Peking ublažio stroga ograničenja vezana uz Covid-19.

MMF je rekao da će globalni rast ipak pasti na 2,9 posto u 2023., sa 3,4 posto u 2022., ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na prognozu iz listopada od 2,7 posto rasta ove godine, uz upozorenja da bi svijet lako mogao pasti u recesiju, izvještava AP.

Glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gurrinchas rekao je da su se rizici recesije smanjili i da središnje banke ostvaruju napredak u kontroli inflacije, ali je potrebno više rada na obuzdavanju cijena te da bi moglo doći do novih poremećaja zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv covid-19

"Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali ovo bi mogla biti točka prekretnice, uz sustizanje rasta i pad inflacije", rekao je Gurinchas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama BDP-a za 2023., MMF je rekao da sada očekuje rast BDP-a SAD-a od 1,4 posto, više od 1 posto prognoziranog u listopadu i nakon rasta od 2 posto u 2022.

Navedena je potrošnja i ulaganja veća od očekivane u trećem tromjesečju 2022., snažno tržište rada i snažne bilance potrošača.

Eurozona je izvijestila o sličnim dobicima, pri čemu se sada predviđa rast za Europu za 2023. od 0,7 posto, u odnosu na 0,5 posto u izgledima za listopad, nakon rasta od 3,5 posto u 2022. godini.

MMF je rekao da se Europa prilagodila višim troškovima energije brže nego što se očekivalo, a niže cijene energije pomogle su regiji.

Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će ove godine biti u recesiji, s padom BDP-a od 0,6 posto dok se kućanstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je značajno povisio svoje izglede za rast Kine u 2023., na 5,2 posto sa 4,4 posto u svojoj listopadskoj prognozi, nakon što je politika "nulte borbe protiv Covida" smanjila stopu rasta Kine na 3 posto u 2022. - tempo ispod svjetskog prosjeka za prvi put u više od 40 godina, prenosi AP.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, globalni rast
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE