GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju

MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 19:29
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Objavljujući u ponedjeljak poboljšanu prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, revidirao je i prognozu za Kinu.

“Očekuje se oporavak kineskog gospodarstva ove godine jer će se aktivnost povećati nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, što će potaknuti rast globalnog gospodarstva. Ovo je dobra vijest za Kinu i svijet”, naveo je MMF u svojoj godišnjoj procjeni kineskog gospodarstva.

Ujedno je ukazao na "značajne gospodarske izazove", istaknuvši kontrakciju tržišta nekretnina i neizvjesnost oko razvoja zaraze novim koronavirusom. Među glavnim rizicima za Kinu ove godine naveo je usporavanje globalne potražnje, neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i geopolitičke napetosti.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini više od četvrtine kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), teško je pogođen otkako je Peking 2020. počeo suzbijati "pretjerano zaduživanje i divlje špekulacije" u tom sektoru. "Međutim, dugoročno gledano, prepreke rastu također uključuju pad stanovništva i sporiji rast produktivnosti", ocjenjuje i MMF.

Broj stanovnika u Kini smanjio se prošle godine prvi put u više od šest desetljeća, pokazali su službeni podaci objavljeni prošli mjesec, a zemlja od 1,4 milijarde stanovnika također je zabilježila rekordno nisku stopu nataliteta zbog starenja radne snage.

U svom ažuriranom izvješću Svjetski gospodarski izgledi (WEO) u ponedjeljak, MMF je poboljšao svoju prognozu ovogodišnjeg globalnog gospodarskog rasta za 0,2 postotna boda na 2,9 posto u usporedbi s posljednjim redovnim izvješćem prošle jeseni. Istodobno je revidirao prognozu ovogodišnjeg rasta Kine na 5,2 posto.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo zabilježilo samo tri posto rasta, na što je najviše utjecala teška stagnacija gospodarstva i produbljivanje krize u sektoru nekretnina. No, nakon gotovo tri godine strogih zdravstvenih restrikcija, službeni Peking je u prosincu naprasno prekinuo provedbu zero-covid-19 politike, što je također izazvalo masovne prosvjede diljem zemlje.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE