GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije

MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020., upozorili su u srijedu iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U bilješci pripremljenoj za ovotjedni sastanak središnjih bankara i ministara financija 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju (G20), globalni zajmodavac navodi mnoštvo rizika koji prijete globalnom gospodarstvu, uključujući brzo širenje epidemije koronavirusa i obnovljenu eskalaciju američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Izdvajaju i prirodne katastrofe prouzročene klimatskim promjenama.

Ministri financija i središnji bankari iz skupine G20 okupit će se u drugoj polovini tjedna u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu u okruženju nastavljene neizvjesnosti u pogledu posljedica koronavirusa, službenog naziva COVID-19.

MMF je potvrdio siječanjske prognoze kojima bi globalno gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,3 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u 2019. Obje projicirane stope objavljene u sklopu siječanjskih međuprognozi snižene su za po 0,1 postotni bod u odnosu na redovne jesenje projekcije.

Uoči sastanka G20 upozorili su ipak da će oporavak biti slabašan i da pretežu rizici daljnjeg slabljenja aktivnosti.

"Oporavak bi mogao biti zakočen oštrim rastom premije rizika, koji bi, primjerice, mogla potaknuti opetovana eskalacija trgovinskih napetosti ili daljnje širenje koronavirusa", ističu u MMF-u.

Kako prenosi kineska državna televizija, kineski predsjednik Xi Jingping rekao je da Kina unatoč epidemiji još može ostvariti zacrtani rast u 2020. MMF-ova bilješka dovodi u pitanje tu tvrdnju, primjećuje Reuters.

"Koronavirus, ljudska tragedija, izaziva poremećaje u kineskom gospodarstvu zbog obustavljene proizvodnje i ograničene mobilnosti u područjima pogođenim virusom", pišu analitičari MMF-a.

"Izgledno je prelijevanje negativnih posljedica na druge zemlje - primjerice putem turizma, nabavnih lanaca i posljedica po cijene robe."

Posljedice epidemije još nisu zaokružene i premda aktualni scenarij polazi od pretpostavke o brzom suzbijanju epidemije i oporavku u drugom dijelu godine, mogle bi biti opsežnije i duljeg vijeka.

"Epidemija većih razmjera i duljeg trajanja odnosno kontinuirana neizvjesnost u pogledu zaraze mogli bi intenzivirati poremećaje u nabavnim lancima i dublje narušiti ekonomsku klimu, što bi značilo i ozbiljnije posljedice na globalnoj razini".

U MMF-u ističu da bi globalni oporavak u kratkoročnoj perspektivi mogli zapriječiti i kibernetički napadi, eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku i zastoj u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Među dodatnim prijetnjama gospodarstvu izdvajaju i katastrofe povezane s klimatskim promjenama, sve izraženiji protekcionizam i socijalne i političke nemire izazvane tvrdokornom nejednakošću.

Stoga MMF ponovo poziva političke čelnike da nastave s poticajima na planu monetarne i fiskalne politike. Napominju i da niska inflacija u mnogim gospodarstvima nalaže zadržavanje labave monetarne politike.

Tagovi: koronavirus, Međunarodni monetarni fond, američka ekonomija, kineska ekonomija, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
INVESTICIJE
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
TIVAT - Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat uradio je 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala na području te lokalne samouprave.
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
TEŽAK PAD
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
ZAGREB - Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 22,7 milijardi kuna nego godinu dana ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
OPORAVAK
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
MIROVINE
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prilikom potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe poručio kako isplata mirovina nije upitna te istaknuo da je prioritet povećanje njihovog iznosa za 10 posto do kraja mandata Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE