GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije

MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020., upozorili su u srijedu iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U bilješci pripremljenoj za ovotjedni sastanak središnjih bankara i ministara financija 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju (G20), globalni zajmodavac navodi mnoštvo rizika koji prijete globalnom gospodarstvu, uključujući brzo širenje epidemije koronavirusa i obnovljenu eskalaciju američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Izdvajaju i prirodne katastrofe prouzročene klimatskim promjenama.

Ministri financija i središnji bankari iz skupine G20 okupit će se u drugoj polovini tjedna u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu u okruženju nastavljene neizvjesnosti u pogledu posljedica koronavirusa, službenog naziva COVID-19.

MMF je potvrdio siječanjske prognoze kojima bi globalno gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,3 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u 2019. Obje projicirane stope objavljene u sklopu siječanjskih međuprognozi snižene su za po 0,1 postotni bod u odnosu na redovne jesenje projekcije.

Uoči sastanka G20 upozorili su ipak da će oporavak biti slabašan i da pretežu rizici daljnjeg slabljenja aktivnosti.

"Oporavak bi mogao biti zakočen oštrim rastom premije rizika, koji bi, primjerice, mogla potaknuti opetovana eskalacija trgovinskih napetosti ili daljnje širenje koronavirusa", ističu u MMF-u.

Kako prenosi kineska državna televizija, kineski predsjednik Xi Jingping rekao je da Kina unatoč epidemiji još može ostvariti zacrtani rast u 2020. MMF-ova bilješka dovodi u pitanje tu tvrdnju, primjećuje Reuters.

"Koronavirus, ljudska tragedija, izaziva poremećaje u kineskom gospodarstvu zbog obustavljene proizvodnje i ograničene mobilnosti u područjima pogođenim virusom", pišu analitičari MMF-a.

"Izgledno je prelijevanje negativnih posljedica na druge zemlje - primjerice putem turizma, nabavnih lanaca i posljedica po cijene robe."

Posljedice epidemije još nisu zaokružene i premda aktualni scenarij polazi od pretpostavke o brzom suzbijanju epidemije i oporavku u drugom dijelu godine, mogle bi biti opsežnije i duljeg vijeka.

"Epidemija većih razmjera i duljeg trajanja odnosno kontinuirana neizvjesnost u pogledu zaraze mogli bi intenzivirati poremećaje u nabavnim lancima i dublje narušiti ekonomsku klimu, što bi značilo i ozbiljnije posljedice na globalnoj razini".

U MMF-u ističu da bi globalni oporavak u kratkoročnoj perspektivi mogli zapriječiti i kibernetički napadi, eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku i zastoj u američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Među dodatnim prijetnjama gospodarstvu izdvajaju i katastrofe povezane s klimatskim promjenama, sve izraženiji protekcionizam i socijalne i političke nemire izazvane tvrdokornom nejednakošću.

Stoga MMF ponovo poziva političke čelnike da nastave s poticajima na planu monetarne i fiskalne politike. Napominju i da niska inflacija u mnogim gospodarstvima nalaže zadržavanje labave monetarne politike.

Tagovi: koronavirus, Međunarodni monetarni fond, američka ekonomija, kineska ekonomija, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Aladrović: Oni koji odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj
PORUKE
Aladrović: Oni koji odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj

ZAGREB - Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je do kakvih su zaključaka došli po pitanju mjera za pomoć oporavka gospodarstva za svibanj i lipanj.

Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata
OČEKIVANJA
Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata
KOPENHAGEN - Danska ekonomija ove godine se suočava s najvećim padom od Drugog svjetskog rata, kao rezultat globalnih mjera zbog koronavirusa, rekao je u utorak ministar financija.
U siječnju inozemni dug pao na godišnjoj razini, no ove će godine porasti
ZADUŽENOST
U siječnju inozemni dug pao na godišnjoj razini, no ove će godine porasti
ANALIZA - Na kraju siječnja hrvatski inozemni dug iznosio je 41,1 milijardu eura, što je 6,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, no analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u ovoj godini zbog koronakrize očekuju rast inozemne zaduženosti svih ključnih sektora.
Plenkovićeva Vlada izigrala još jedno obećanje
DODACI NA PLAĆE
Plenkovićeva Vlada izigrala još jedno obećanje

ZAGREB – Kad je u prosincu prošle godine sklopio dogovor sa sindikatima koji zastupaju prosvjetare, čime je prekinut njihov štrajk, a povećani koeficijenti za obračun plaća, premijer Andrej Plenković najavio je da država kreće u analizu svih koeficijenta i dodataka za obračun plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta
DVIJE SJEDNICE
Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta

PEKING – Najveći kineski godišnji politički skup je pokazao kako Kina vidi domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta svoje ekonomije, pogotovo u slučaju onog najgoreg scenarija – dugoročne globalne gospodarske krize.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE